Gezondheid

Gezonder door groen? Eerste 'Plant Bathing Studio' geopend in Nederland

15 oktober 2018 16:13 Aangepast: 15 oktober 2018 18:44
Beeld © Editie NL

Een normale dag zit vaak propvol en voor een beetje ontspanning heb je meestal geen tijd. Maar vanaf vandaag heb je maar vijf minuten nodig om helemaal tot rust te komen, in de eerste 'Plant Bathing Studio' van Nederland.

Je zou het niet denken, maar in de drukke Amsterdamse Haarlemmerstraat kun je jezelf onderdompelen in een enorme verscheidenheid aan planten. In de Plant Bathing Studio zou je binnen vijf tot vijftien minuten volledig ontspannen zijn.

Plant bathing, het baden in planten, zou verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo zou je je beter kunnen concentreren en gaan hartslag en bloeddruk omlaag.

Japanse traditie

Plant bathing komt uit Japan, waar het heel populair is. "Japanners ontspannen zich op manieren waarbij wij ons afvragen of het echt ontspannen is", zegt Japan-deskundige Kris Schiermeier tegen Editie NL. "Het beklimmen van de Fuji is voor hen ook een manier van ontspannen."

Volgens de deskundige van de Universiteit Leiden gaat het om meer dan alleen ontspanning: "De natuur is een heel belangrijk symbool in Japan. Japanners staan dicht bij de natuur en willen dat dat zo blijft."

'Je hoeft er niet helemaal voor naar het bos'

Monique Kemperman kwam met het idee voor de Plant Bathing Studio. Haar boodschap is helder: "Stap even uit de drukte en neem een momentje voor jezelf." Volgens Kemperman is uit onderzoek gebleken dat je creatiever wordt van planten en dat ze stress-verlagend werken. "En je hoeft er niet helemaal voor naar het bos."

Toch is er volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries nooit goed onderzocht met hoeveel planten je omringd moet zijn, om gezonder te worden. "Naar mijn mening is het beter om een kwartier door het bos te lopen. Dan heb je ook beweging en krijg je zonlicht op je gezicht."

'Geen langdurige gezondheidseffecten'

De Vries denkt wel dat het goed is om tijd door te brengen in een omgeving die afwijkend van de normale omgeving. "Het zou kunnen dat je concentratievermogen in een rustige omgeving snel herstelt en je hartslag omlaag gaat. Maar als je weer teruggaat naar je drukke baan, ben je het effect waarschijnlijk snel verloren."

Plant bathing heeft volgens de psycholoog geen langdurige gezondheidseffecten, maar het zou ook geen kwaad kunnen. "Het is een leuke oplossing voor mensen die midden in de stad leven om even tot zichzelf te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore