Huisdieren

Lenie heeft een ekster als 'huisdier': 'Hij is boos als ik wegga'

12 oktober 2018 11:26 Aangepast: 12 oktober 2018 13:31
Ekkie Beeld © Lenie

Anderhalf jaar geleden verzorgde Lenie een eksterkuikentje dat uit zijn nestje was gevallen. Vanaf dat moment is hij niet meer van Lenie's zijde af te slaan. 'Als ik ga wordt hij boos, dan blijft-ie stug op de autospiegel zitten.'

Ekkie, zo noemt Lenie de tamme ekster, is echt een huisdier voor haar geworden. "Het is een heel gezellig beestje. Ik geef 'm eten, ik laat 'm badderen en ik klets met hem. Dan zeg ik voor de grap: Ekkie, zeg eens 'mama'. Dan reageert-ie door een geluidje te maken", vertelt Lenie aan Editie NL. 

Eksters blijven eksters

Overal waar Lenie is, daar is Ekkie. In de tuin, op de fiets, in het fietsmandje, op de autospiegel, voor het raam, op haar hoofd. "Hij vliegt ook wel eens naar binnen, zo brutaal is hij wel. Over brutaal gesproken, het is en blijft natuurlijk een ekster. Hij pakt regelmatig wat van me weg", vertelt Lenie. 

"Zo had ik laatst hondenkluifjes op de tuintafel liggen voor mijn hond, zie ik Ekkie ineens met zo'n botje wegvliegen. Dat is toch hilarisch? Verder pakt hij bijvoorbeeld wel eens bierdopjes en lepels, maar nooit sieraden of iets dergelijks", lacht Lenie. 

Ekkie op de autospiegel Ekkie op de autospiegel

Boos als Lenie weggaat

Als Lenie van huis gaat, word Ekkie een beetje boos. "Als ik de auto in stap, gaat Ekkie eigenwijs op de autospiegel zitten zoals op de foto. Maar Ekkie mag natuurlijk niet mee, dat is gevaarlijk", legt Lenie uit. "Als ik Ekkie er dan af wil halen, gaat-ie pikken. Nee dat vindt hij echt niet leuk."

Waar Ekkie's nestje is weet Lenie niet precies. "Ik woon naast een braakliggend terrein waar een grote loods staat, ik denk dat daar zijn nestje is of in onze grote boom in de tuin. Ik zit er aan te denken om voor de winter een kistje met hooi voor wat meer warmte voor 'm t maken."

'Dit is toch gezellig!'

Eksters worden gemiddeld 21 jaar, dus Lenie is voorlopig nog wel even zoet met het vogeltje. "Dat vind ik alleen maar leuk, het is absoluut geen last voor mij. Dit soort dingen maken het leven toch gezellig! Als-ie soms even weg is, kan ik hem ook echt missen. Dan roep ik Ekkie en komt-ie gelukkig snel mijn kant weer op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore