Ga naar de inhoud
Tandarts schiet te hulp

Alleenstaande moeder Bibiana gratis naar de tandarts: 'Ik durf weer te lachen'

Beeld © Robbert Roos | Groot Rijswijk

Jarenlang ging Bibiana de Vos niet naar de tandarts. De alleenstaande moeder kon de kosten van een bezoek simpelweg niet betalen. Tot tandarts Mounir el Battioui haar aanbood om haar gebit gratis en voor niks te behandelen.

Eind augustus vertelde Bibiana de Vos aan Editie NL dat haar inkomen te laag is om de aanvullende verzekering voor de tandarts betalen. Bibiana neemt drie keer per dag pijnstillers. Aan de rechterkant heeft ze geen kiezen meer, ze heeft last van ontstekingen en dagelijks pijn. "Nadat het item was uitgezonden heb ik heel veel reacties van mensen gehad die in dezelfde situatie zaten."

Hoogleraar
Lees ook:
Hoogleraar luidt noodklok dure mondzorg: 'Aan een gebit zie je hoe rijk iemand is'

Tandarts Mounir el Battioui, van de Tandartsenkliniek Rijswijk, zag het verhaal van Bibiana ook en besloot haar te helpen. "Het is iets dat wij als tandartsen veel vaker zien. Het is echt een probleem en we hopen een statement te kunnen maken naar de regering en verzekeringsmaatschappijen", zegt el Battioui tegen Editie NL.

'Ik heb wel even een paar tranen gelaten'

"Ik kon echt niet geloven dat hij me wilde helpen. Ik dacht dat het een grap was. Dit zie je normaal alleen op de televisie." Vanmorgen heeft Bibiana haar eerste behandeling gehad. Een pittige; er werden vier kiezen getrokken. "Ik heb wel even een paar tranen gelaten. Tranen van geluk en opluchting. Er is licht aan het einde van de tunnel."

De schade was groter dan Bibiana van tevoren dacht. "In mijn kaakbot zitten bacteriën en onder zitten tanden. Ik ben net op tijd. Als ik langer had moeten wachten, had de schade niet meer hersteld kunnen worden." Volgens de tandarts is Bibiana niet de enige: "We gaan terug naar de periode van vlak na de oorlog. De mondgezondheid is enorm aan het verslechteren. Dat kan niet in deze tijd."

Te arm voor de tandarts

02:39
Eind augustus deed Bibiana haar verhaal bij Editie NL: 'Ik heb dagelijks pijn.'

'Dit gun je iedereen'

De vrouw hoopt samen met haar tandarts dat meer mensen geholpen kunnen worden. "Al zijn het maar één of twee patiënten per jaar. Dit gun je iedereen."

De behandeling gaat ongeveer drie maanden duren, maar Bibiana merkt nu al een verschil: "Ik durf weer te lachen en ik ben opgelucht dat mijn gebit weer gezond is. Ik ben heel erg opgelucht."