Onderwijs

Test met gebarentaal op basisscholen: 'Het moet een vast onderdeel worden'

11 oktober 2018 12:08 Aangepast: 11 oktober 2018 18:41
Leerlingen van de OBS de Cirkel in Utrecht tijdens eerst gebarentaal-les Beeld © Editie NL

Naast rekenen, aardrijkskunde en Nederlands, zouden basisschoolleerlingen ook gebarentaal moeten leren. Dat zegt hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn. Hij hoopt dat doven en slechthorenden hierdoor uiteindelijk meer worden betrokken bij de maatschappij.

Morgen krijgen kinderen op ruim 50 basisschoolklassen een eerste les gebarentaal. Het idee voor de lessen komt van hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Onno Crasborn. "Met de actie willen we de aandacht voor het leren van gebarentaal vergroten en kinderen kennis laten maken met gebarentaal", zegt Crasborn tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video: doof jongetje praat met Disney-figuren in gebarentaal

In Nederland leven anderhalf miljoen mensen die niet goed kunnen horen. Dit zijn vooral ouderen. "Zij hebben hier vooral last van in bepaalde situaties, zoals op feestjes. Het zou een groot voordeel zijn als mensen in hun omgeving een beetje gebarentaal kennen."

'Het leren van dezelfde taal kan verbroederen'

Met de les hoopt de hoogleraar de belangstelling voor gebarentaal te prikkelen. "Ik hoop dat het over een tijdje een vaste les op basisscholen wordt. Kinderen leren een nieuwe taal veel sneller, maar het is de bedoeling dat iedereen het over een tijdje gaat leren. Studenten Ouderenzorg zouden bijvoorbeeld gebarentaal-lessen moeten krijgen, zodat zij dit kunnen toepassen in een bejaardenhuis."  

De achtste groepers van OBS de Cirkel in Utrecht maken vandaag al kennis met gebarentaal. Meester Joost Rothuis is enthousiast over de les: "Kinderen vinden gebaren altijd interessant en het is leuk dat ze er nu ook over kunnen leren." De leerkracht denkt dat gebarentaal ook verbindend kan werken: "Ik heb een klas vol verschillende culturen en dat ze nu dezelfde taal leren kan ook verbroederen. Ik denk dat ik de les vaker zal laten terugkomen."

Meester Joost tijdens zijn eerste gebarentaal-les Meester Joost tijdens zijn eerste gebarentaal-les

'Een onmogelijke opgave'

Ondanks het enthousiasme, is taalkundige Jan Stroop van de Universiteit van Amsterdam kritisch: "Ik denk dat het een onmogelijke opgave is om iedereen gebarentaal te moeten leren. Er zijn niet zoveel mensen die enkel op gebarentaal zijn aangewezen. Het is een kleine groep mensen."

Stroop vindt het een goed idee om doven en slechthorenden meer bij de maatschappij te betrekken, maar vindt niet dat het onderwijs daarmee moet worden belast. "Ik ben er absoluut wel voor om gebarentaal lessen in bepaalde functies, denk aan beroepen in de gezondheidszorg, te geven. Je moet dit doelmatig inzetten in plaats van iedereen hierbij te betrekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`