Ga naar de inhoud
Herfst

Overleeft een spin de stofzuigerzak? 'Het zijn taaie beesten'

Je huisspin opzuigen betekent niet dat je er van af bent Beeld © iStock

Het is weer herfst en dus weten de huisspinnen weer hun weg naar binnen te vinden. Maar denk nu niet: ik zuig die enge beesten op, dan ben ik er lekker snel vanaf. "Dat is een idioot idee."

Ten eerste is de kans groot dat een beetje behoorlijke huisspin de weg door de stofzuigerslang overleeft. Een hooiwagenspin ook, maar die zal waarschijnlijk snel stikken door het stof en andere troep in de stofzuigerzak. De huisspin overleeft dit alles waarschijnlijk.

Heel taaie beesten

"Het zal geen leuke ervaring zijn voor een spin maar hij overleeft het wel", zegt spinnenexpert Peter van Helsdingen van het EIS Kenniscentrum Insecten en van Naturalis. "Het zijn heel taaie beesten hoor." Van Helsdingen, die wel vaker deze vraag krijgt, ontraadt altijd het opzuigen van spinnen. "Het zijn heel nuttige beesten. Ik vind het echt een idioot idee."

Weet
Quiz
Weet jij alles over spinnen? Doe de quiz

Van Helsdingen vindt het dan ook 'mooi' dat de spinnen de stofzuigerzak niet alleen overleven maar er ook vaak uit ontsnappen. "Ze komen er hoe dan ook weer uit." 

Franse spin

Een spin kan volgens Van Helsdingen zeker een jaar zonder voedsel en vocht. "Ik heb dat zelf ervaren toen ik een keer mijn tent van zolder haalde. Ik had 'm een jaar niet gebruikt. De laatste keer was op vakantie in Zuid-Frankrijk. Toen ik de tent uitrolde, kroop er spin uit Zuid-Frankrijk uit."

Wat moet je dan wel doen als je echt niet blij wordt van spinnen in je huis? "Vangen en buiten zetten", zegt Van Helsdingen. Al is het dan weer de vraag wanneer hij weer lekker warm binnen zit.