Muziek

Brabantse band groot in China: 'Iedereen wilde met ons op de foto'

10 oktober 2018 15:17 Aangepast: 11 oktober 2018 08:53
"In China worden we als grote sterren behandeld" Beeld © Acting the Maggot

Het ene moment sta je te repeteren in Boxtel en het volgende sta je voor duizenden enthousiaste fans in Beijing. Het overkwam de Brabantse folkband 'Acting the Maggot' die op uitnodiging van de Chinese overheid mocht optreden in de Chinese hoofdstad. "Ze gaan – op hun eigen manier dan – helemaal los."

Het Brabantse Boxtel is wel even wat anders dan Beijing. Maarten de Gans, frontman en gitarist van de Ierse folkband Acting the Maggot, moet nog even bijkomen van de zes  optredens afgelopen week in China. "In Nederland zijn we een kleine band maar hier in China worden we als echte grote sterren behandeld. We worden aangesproken op straat en mensen willen met ons op de foto."

Hét feest in de feestweek

En dat terwijl de feestfolkband nooit eerder in China optrad. De optredens regelden de Brabanders grotendeels zelf. Ze kenden iemand bij de Chinese overheid, die toevallig ook zelf muzikant is, die hen uitnodigde voor drie optredens. "Via hem kwamen de organisatoren van hét feest in de feestweek rondom de Nationale dag van Volksrepubliek China bij ons terecht", zegt frontman De Gans. "Pas na heel veel mailverkeer geloofden we dat het verzoek echt was. Toen hebben we toch maar snel vliegtickets geregeld."

Het eerste optreden was vanuit de overheid geregeld, en dat merkte je goed, zegt De Gans. "Je merkt dat er veel lagen zijn die zich overal mee willen bemoeien. Het wordt heel erg gedirigeerd. Zelfs het applaus werd vooraf meerdere keren geoefend zodat het goed was. Nog erger dan bij The Voice of Holland."  Een groot verschil met de optredens in cafés en muziekzalen waar de overheid niet bij betrokken was. "Die gingen een stuk soepeler", zegt De Gans.

Blond haar = geluk

Volgens China-deskundige Fred Sengers hebben westerse bands grote aantrekkingskracht op Chinezen. "Toen Mao aan het hoofd van het land stond, was alles wat Westers was slecht en verderfelijk. Westerse muziek werd maar mondjesmaat toegelaten en luisterden mensen bijna alleen maar traditionele, klassieke Chinese muziek. Qua moderne muziek maakt China de laatste jaren dus echt een inhaalslag."

Alles wat Westers is is in China volgens Sengers nu helemaal het einde. "Ze vinden het exotisch en spannend. Ga maar eens naar China, daar word je echt als een koning behandeld." Dat merkte Acting the Maggot ook. En dan vooral de violist. "In China brengt een vrouw met blonde haren geluk. Onze violist is blond en zij moest dan ook met iedereen op de foto."

Wennen aan de uitbundigheid

De plotselinge populariteit van bands als Acting the Maggot is volgens Sengers ook een gevolg van de middenklasse die steeds meer opkomt. Deze groep heeft nu geld om uit te gaan, naar de bioscoop en dus ook naar concerten en festivals waardoor er ook meer vraag ontstaat naar bands.

Hoewel Chinezen ook steeds meer reizen, zijn er volgens Sengers nog steeds miljoenen Chinezen die dat niet doen. "Die groep vindt westerse bands dan ook heel spannend. En als die band op zo'n Chinees festival als iets groots wordt gerepresenteerd, dan nemen zij ook aan dat het groots is."

Toch merkte frontman Maarten de Gans dat het publiek nog wel even moest wennen aan hun uitbundigheid op het podium. "We staan te springen en te dansen. Dat vinden zij heel merkwaardig want dat zul je een Chinese band niet snel zien doen." In eerste instantie keek het publiek vol verbazing naar het podium. De Gans: "Daarna gingen ze – op hun eigen manier dan - helemaal los. In onze ogen is het misschien nog steeds vrij bescheiden maar voor hun doen klapten ze enthousiast mee."

`