Brandwonden

Twitteraars gefascineerd door foto's van brandwonden na blikseminslag

09 oktober 2018 17:20 Aangepast: 09 oktober 2018 17:21
Beeld © Twitter | Essie Fox

Ze lijken een beetje op de nerven van een blad: de brandwonden als gevolg van een blikseminslag. Een Amerikaanse onderzoeker zette ze op Twitter, waarna veel mensen zich over het fenomeen verbaasden.

"Zo magisch en raar" en "het moet ontzettend veel pijn hebben gedaan, maar het resultaat is prachtig", zijn een paar reacties op de foto's die de Britse onderzoeker Essie Fox op Twitter zette. 

De beelden zijn een perfect voorbeeld van zogenaamde 'Lichtenberg figuren'. Dat zijn brandwonden die bestaan uit vertakkingen, die steeds verder vertakken. De figuren ontstaan op de plaats van het spoor die de elektrische lading van de blikseminslag heeft afgelegd.

Persoonlijkheidsstoornissen of hersenschade

Een woordvoerder van het Brandwondencentrum Beverwijk laat aan Editie NL weten dat dit soort verwondingen niet vaak voorkomen. "In Nederland heeft nog nooit iemand een brandwond opgelopen door blikseminslag. In het buitenland zijn er wel gevallen bekend."

Wetenschappers schatten dat zo'n tien procent van de mensen die getroffen worden door de bliksem overlijden. 70 procent houdt er problemen als persoonlijkheidsstoornissen of hersenschade aan over.

`