Ga naar de inhoud
Gamen

Laatste wens: terminaal zieke Jurian mag alvast Red Dead Redemption 2 spelen

Jurian: 'Lang heb ik het overleefd, maar ik heb er nu genoeg van' Beeld © Harm Douma

De ernstig zieke Jurian is uitbehandeld en zit in de laatste weken van zijn leven. Als fanatieke gamer wilde hij niets liever dan Red Dead Redemption 2 nog kunnen spelen. Maar deze game verschijnt pas op 26 oktober. Voor Jurian maakte gamestudio Rockstar een uitzondering.

Jurian (17) vecht tegen de chronische ziekte Neurofibromatose type 2, een chronische zeldzame ziekte waarbij goedaardige gezwellen op de zenuwen ontstaan. In een bericht aan Gamersnet schrijft Jurian: "Helaas zit ik in de laatste weken van mijn leven. Ik ben uitbehandeld. Sinds 2004 vecht ik tegen deze ziekte. Lang heb ik het overleefd, maar ik heb er nu genoeg van."

'Mijn lijf is kapot'

"Er niets 'goedaardigs' aan zijn ziekte", zegt Diana Douma, moeder van Jurian tegen EditieNL. "Jaren is het opereren uitgesteld omdat daar veel risico's aan zitten. Uiteindelijk moet Jurian toch bij zijn gehoor en in zijn nek worden geopereerd. In een week hoorde hij en zag hij bijna niets meer. We waren bang dat we hem kwijt waren."

Toen Jurian toch weer iets beter werd na zijn operatie, kregen hij en zijn ouders weer wat hoop. Helaas moest Jurian eerder dit jaar weer een behandeling ondergaan waarna hij rap achteruit ging. Moeder Diana: "Hij heeft zoveel pijn en er is ook geen uitzicht op herstel. Hij zei: mijn lijf is kapot. Ik kan niet meer vechten. En dat zagen wij ook."

Heel sterke wens

Harm en Diana Douma, de ouders van Jurian, bespraken met Jurian hij nog wilde doen en meemaken. Eén van die wensen? Red Dead Redemption 2 spelen. "Dat was een heel sterke wens van Jurian."

Maar de game, van de makers van Grand Theft Auto 5, verschijnt pas op 26 oktober. Maar omdat Jurian zo snel achteruit gaat en steeds minder zelf kan is het de vraag of hij deze release-datum wel haalt.

Stil van Jurians verhaal

Harm  en Diana namen contact op met gamestudio Rockstar in de hoop dat zij iets voor hun zieke zoon zouden kunnen betekenen. Met succes. Later die week kwamen twee medewerkers met een preview van de game voor een privé-demonstratie bij Jurian thuis. "Ze hebben hier vier uur lang belangeloos gezeten op hun vrije dag", zegt Diana. "Jurian vond het helemaal geweldig, ook al baalde hij dat hij net een slechte dag had."

Peter Bouwman, hoofdredacteur van Gamersnet, kwam net terug van een weekend werken op een game-beurs toen hij het verhaal van Jurian las. Hij werd er stil van. "Dat is toch mooi?", zegt hij tegen EditieNL. "Ik ben heel trots en blij dat Jurian zijn verhaal met ons wilde delen."
 

Zo geheimzinnig mogelijk

Volgens Bouwman is het 'heel bijzonder' dat een grote gamestudio als Rockstar dit heeft gedaan. "De game is afkomstig van de makers van GTA 5. Die game is zo enorm dat heel veel mensen zitten te wachten op iets van de game, al is het maar een glimp. Zij proberen er zelf tot de releasedatum zo geheimzinnig mogelijk over te doen."  

Helemaal uniek is het echter niet: Nintendo liet dit jaar de laatste wens van een zieke gamer uit Canada in vervulling gaan. Hij mocht Super Smash Bros. Ultimate een paar maanden eerder spelen. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl