Dierenmishandeling

Dierenarts zoekt DNA-sporen met speciaal tasje: 'Wie mishandelde kitten Kitty?'

08 oktober 2018 15:46 Aangepast: 08 oktober 2018 18:35
Beeld © Editie NL

Als dierenarts kom je misschien dagelijks hartverscheurende dingen tegen. Toch is het vaak lastig om dierenmishandeling te melden of verder uit te zoeken. Een nieuw tasje met tools moet daar iets tegen doen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt al jaren DNA en sporen om zo misdrijven op te lossen waarbij mensen betrokken zijn. Sinds een aantal jaar worden ook zaken met dieren onderzocht. Op dit moment onderzoekt het NFI de tiewraps waarmee kitten Kitty deze zomer zat vastgebonden aan een hek in Rotterdam. Het instituut hoopt zo de dierenbeul te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kitten die met tiewraps was vastgebonden maakt het goed: 'Kitty is een vechtertje'

"Het onderzoek is al enige tijd gaande. Het NFI kijkt naar het DNA-profiel dat op de tiewraps is gevonden. Ook worden getuigen gehoord en camerabeelden bekeken", zegt Hans Manse, van de Dierenpolitie Rotterdam, tegen Editie NL. "Ook Kitty zelf is uitgebreid onderzocht."

'Als dierenarts kom je van alles tegen'

Om onderzoek naar dierenmishandeling te verbeteren, heeft forensisch antropoloog Reza Gerretsen een tasje gemaakt waarmee dierenartsen hun sporen veilig kunnen stellen. "In de tas zit een beschrijving van hoe je foto's moet maken van de plaats delict, maar ook tools om verdachte spullen te verzamelen", zegt Gerretsen tegen Editie NL.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) juicht het hulptasje toe. "Het is goed om als dierenarts te hebben, maar de vraag is wel of je hem altijd bij je hebt", zegt Tjerk Bosje tegen Editie NL. "Als dierenarts kom je van alles tegen. Het is handig om tools te hebben om daar iets tegen te doen."

'Als een persoon is vermoord, word ik meteen gebeld'

Reza Gerretsen noemt zichzelf 'bottendeskundige': "Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling stuurt mij anoniem gegevens. Ik laat dan weten of het op dierenmishandeling lijkt. De politie kijkt vervolgens of het een zaak is."

Inmiddels zijn er zo'n 50 tasjes uitgedeeld, maar uiteindelijk moeten alle dierenartsen en assistentes die een cursus volgen er eentje krijgen. "Als een persoon is vermoord, word ik meteen gebeld. Bij dieren is dat niet het geval. Dierenartsen komen wel op die plekken en kunnen die sporen voor mij verzamelen."

'Dierenmishandeling staat nooit op zichzelf'

Dat de politie het onderzoek naar Kitty zo serieus neemt, heeft niet alleen met dierenwelzijn te maken. "Als je de beelden zien, dan breekt je hart natuurlijk", zegt Manse. "Maar dierenmishandeling staat nooit op zichzelf. Mensen die dieren mishandelen zitten in een cirkel van geweld en hebben vaker met geweld te maken."

Volgens Manse is de politie altijd op zoek naar tools om een misdrijf op te zoeken. "Of het nu gaat om mensen of om dieren. Daarom zijn we blij met deze tas."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`