Ga naar de inhoud
Scheldwoorden

Vloekboek: 'Alleen Nederlanders schelden met ziektes'

Beeld © iStock

Een potje schelden kan enorm opluchten. Maar waar komen al die scheldwoorden eigenlijk vandaan en welke zijn onze favoriet? Dat staat in het Groot Nederlands Vloekboek. De Bond tegen Vloeken vindt dit boek maar niks.

Volgens de Bond tegen Vloeken zal dit boek ervoor zorgen dat schelden en vloeken alleen maar toe zal nemen. "Wij zijn hier niet blij mee", begint Rens Bravenboer van de Bond tegen Vloeken aan Editie NL. "Op deze manier wordt vloeken weggezet als iets grappigs, en wordt er niet stil gestaan bij het feit dat vloeken ook heel kwetsend kan zijn."
 

Scheldschade-meter

Marten van der Meulen, schrijver van het Groot Nederlands Vloekboek, ziet er het kwaad niet van in. "Iedereen vloekt en scheldt, meerdere keren per dag zelfs. En daarom waren we heel benieuwd naar welke scheldwoorden we nou het liefst gebruiken en waar ze allemaal vandaan komen."

De scheldwoorden, zoals bijvoorbeeld fuck, stoephoer, slettenbak, sukkel en eikel worden langs de zogenoemde scheldschade-meter gelegd. "Die meet/laat zien hoe kwetsend een scheldwoord is. Kankerlijer scoort hierin het hoogst", vertelt van der Meulen. "Eén van de oudste scheldwoorden is belhamel, dit werd al in de 17e eeuw gebruikt."

Schelden met ziektes 

Wat volgens Van der Meulen ook opvalt aan ons 'scheldwoordenboek' is dat Nederlanders bijna de enigen zijn die schelden met ziektes. "Bijvoorbeeld onze zuiderburen, zij hebben dezelfde taal als wij, maar schelden zelden met ziektes. 

Heeft Van der Meulen een favoriet scheldwoord? "O, die heb ik vanochtend nog gebruikt toen iemand de trein instapte voordat mensen konden uitstappen: 'Eikel!'. Kort, krachtig, duidelijk en doeltreffend." 
 

De schrijvers van het Groot Nederlands Vloekboek hebben ook een wedstrijd om het 'mooiste' scheldwoord in het leven geroepen. 

Wat vind jij het 'mooiste' scheldwoord?

Wat is volgens jou het 'mooiste' scheldwoord?

Bekijk hier de video:

02:14
Bron: EditieNL