Strips

Donald Duck presenteert 'Ducklexie' voor kinderen die moeilijk lezen

04 oktober 2018 16:19 Aangepast: 04 oktober 2018 16:55
Beeld © Donald Duck

Het populaire tijdschrift de Donald Duck komt deze week met een bijzondere uitgave: de Ducklexie Duck. Het tijdschrift is aangepast voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met lees- en spellingproblemen.

6 oktober is de Dag van Dyslexie en speciaal daarom heeft het stripblad de Ducklexie Duck bedacht. De uitgave is gemaakt door de redactie, samen met het het weekblad heeft samen met het Regionaal Instituut Dyslexie en zes 11-jarigen die moeite hebben met lezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ook blind kind kan Donald Duck nu 'zien'

De typecursus van het weekblad heeft als een speciale versie voor kinderen met dyslexie en eerder dit jaar kwam Donald Duck al met een aparte uitgave voor kinderen die slechtziend of blind zijn.

Een gedeelte van een pagina uit de Ducklexie Een gedeelte van een pagina uit de Ducklexie

'Lastig als er drukke achtergronden zijn'

"De gesprekken die we met deze kinderen gevoerd hebben waren erg leerzaam", zegt hoofdredacteur Joan Lommen. "Je zou denken dat woorden als Ajax en Feyenoord een stuk lastiger te lezen zijn dan FC Duckstad en Gansdorp. Dat bleek niet zo te zijn."

Caspar is één van de kinderen die mee mocht brainstormen. "Lezen is lastig als er drukke achtergronden zijn. Dan ik raak snel afgeleid en moet ik opnieuw beginnen. In de Ducklexie Duck zijn de achtergronden minder druk en de letters groter. Hierdoor kan ik makkelijker het verhaal lezen."

Lettergrootte en spaties

In de speciale uitgave is het lettertype makkelijker te lezen door de aangepaste lettergrootte, het gebruik van spaties en de ruimte tussen regels in de tekst. "Ik denk dat we een heel eind zijn gekomen om het voor deze kinderen prettig en goed leesbaar te maken", zegt Lommen.

De Ducklexie Duck ligt vanaf 6 oktober in de winkel.

De Syrische Mrwan haalde vorig jaar de hoogste Cito-score, terwijl hij pas 3,5 jaar in Nederland woonde. Volgens hem heeft de Donald Duck veel geholpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore