Gezondheid

Waarschuwing voor droge 'wintervagina': 'Dit is pure onzin'

04 oktober 2018 15:21 Aangepast: 04 oktober 2018 15:22
Beeld © iStock

De Engelse Mary Burke weet het zeker: met het koude weer dat er aankomt moeten we ons voorbereiden op een uitgedroogde vagina. Net als de rest van ons lijf zou ook dat gedeelte droger worden. Maar daar denken veel experts anders over.

Nu de lucht kouder wordt, droogt onze huid uit. Volgens Burke wordt het geslachtsdeel van de vrouw in dat proces niet gespaard. "De droge herfst- en winterlucht put vocht uit ons lichamen, waardoor de huid uitdroogt en barst", zegt ze tegen de Sun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huidartsen: in de winter juist korter en kouder douchen

Volgens de plastisch chirurg is de wintervagina een probleem waar weinig mensen openlijk over praten, ondanks dat het geslachtsdeel de komende tijd echt in de 'droge modus' zal komen. "We zitten lange tijd in ruimtes met een airconditioning of met de verwarming aan. Die lucht heeft heel weinig vocht."

'De wintervagina bestaat niet'

Dermatoloog Menno Gaastra is duidelijk: "Het is onzin. Het kan het best zijn dat onze huid in de winter wat droger wordt. Maar bij de vagina blijft eigenlijk altijd voldoende vocht achter." 

Volgens de dermatoloog verdampen we ongeveer driekwart liter vocht per dag, om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. "Omdat we bij de geslachtsdelen niet alleen gewone kleding, maar ook onderkleding dragen, wordt het vocht dat daar verdampt veel beter vastgehouden. De wintervagina bestaat niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore