Werk

Vijf uur per dag werken: verslaggever Anne probeert het uit

03 oktober 2018 15:33 Aangepast: 03 oktober 2018 18:35
Beeld © Editie NL

Het nummer 'Working nine to five' werd in 1980 uitgebracht, maar is anno 2018 nog altijd de standaard. Acht uur lang op kantoor, voor de klas of in het ziekenhuis. Toch zijn er steeds meer bedrijven die daar drie uur van aftrekken.

Vijf uur werken en wél voor acht uur betaald krijgen. Het klinkt als een droom, maar bij een paar bedrijven is het inmiddels werkelijkheid geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Een werkdag van 6 of 8 uur? 'Mensen beoordelen op tijd is zo'n onzin'

De vijfurige werkdag werd bedacht en voor het eerst uitgevoerd bij een surfbord-bedrijf in de Verenigde Staten. Daarna volgde een kantoor in Australië en inmiddels werken mensen in een Duits IT-bedrijf ook maar vijf uur per dag. Verslaggever Anne van der Meer onderzoekt vandaag of de kortere werkdag ook in Nederland aan kan slaan en probeert dit in vijf uur te verwerken in een tv-item.

10.00 uur: interview met Andrée Ruiters, adviseur arbeidstijd FNV

Andrée Ruiters volgt de ontwikkeling op de voet. "We zijn altijd geïnteresseerd in arbeidsduurverkorting. Ik ben er enthousiast over, want het is bijvoorbeeld een oplossing voor mensen die in zware omstandigheden of ploegendiensten moeten werken", zegt zij tegen Editie NL.

Toch is Ruiters ook kritisch: "Op dit moment is een vijfurige werkdag nog niet handig. Maar, zodra de krapte in bijvoorbeeld het onderwijs onderwijs en de zorg voorbij is, zouden we het daar ook best in kunnen voeren." Ze sluit dan ook niet uit dat de FNV in de toekomst in onderhandelingen kan pleiten voor de vijfurige werkdag.

11.30 uur: interview met Irene Houtman, arbeidspsycholoog TNO

Volgens Irene Houtman kan de vijfurige werkdag alleen werken voor functies waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je wat doet. "Als je bijvoorbeeld bij een IT bedrijf werkt, of klussen doet waar je zelfstandig aan kan werken, dan is het een goed idee", zegt ze tegen Editie NL. "Mensen die werken in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of als buschauffeur zijn gebonden aan klanten of patiënten. Hier zou het niet goed voor kunnen uitpakken."

Houtman denk dat een korte werkdag bij de meeste bedrijven niet gunstig is. "Er moet ook gekeken worden of je dezelfde hoeveel werk in vijf uur kunt doen. Je kunt best acht uur werken en goede prestaties leveren. Pas na die tijd nemen de fouten toe en gaat de kwaliteit van je werk achteruit."

12.45: start montage

Inmiddels heeft Anne alle informatie verzamelt en begint ze met het monteren van het item dat vanavond te zien zal zijn. Normaal gesproken heeft ze daar tot 18.00 uur de tijd voor, maar vandaag moet ze om 15.00 uur klaar zijn.

15.00: deadline

Anne heeft het niet gered om binnen vijf uur haar item te draaien en te monteren voor de uitzending. Bekijk hier hoe haar dag verliep.

`