Trein

Minder vertragingen door herfstcursus treinmachinist?

02 oktober 2018 16:04 Aangepast: 03 oktober 2018 09:21
Beeld © ANP

De herfst is begonnen op het spoor en dat betekent: blaadjes, gladheid en veel vertraging. 25 machinisten hebben als oplossing hiervoor een nieuwe rijstijl bedacht, zodat de machinisten de herfst kunnen trotseren en iedereen gewoon van A naar B kan zonder gedoe.

De herfst is namelijk een barre tijd voor de NS met de meeste vertragingen in het jaar. Zo kwam afgelopen jaar in juni 93,2 procent van de treinen op tijd, terwijl dit in november maar 88,2 procent was.

De 25 machinisten zijn bij elkaar gezet. Hun werd gevraagd wat je het beste kunt doen als je merkt dat het glad is. "Je moet het gas rustig terugschroeven en opnieuw zoeken naar het punt waarop het begint te slippen. Je kunt dat voelen, maar er gaat ook een lamp aan. Wat je niet moet doen, is heel je gas in een keer loslaten", legt machinist Rene Janssen uit. 

Trainen in een simulator

De NS hoopt dat de punctualiteit tijdens de herfstmaanden beter zal zijn dankzij dit aangepaste rij-/remgedrag. De oorzaak van de problemen is vaak de gladheid op het spoor. "Dit komt door de (natte) bladeren die van de bomen op het spoor vallen, dat is een drama", vertelt Rene.

Om alle machinisten de nieuwe rijstijl aan te leren, is er een simulator ontwikkeld waarin geoefend kan worden. De 25 machinisten hebben deze trainingen gehad en gaan nu op de aangeleerde manier rijden. "Als de 25 machinisten beter op tijd rijden dan de gemiddelde machinist, dan wordt de rijstijl overgenomen", vertelt woordvoerder van de NS Erik Kroeze. 

Andere maatregelen die worden getroffen tijdens de herfstperiode: 

  1. Herfstdienstregeling - waar ruimte is in de dienstregeling een minuut erbij. 
  2. Sandite treinen - gel van water, zetmeel, zand en ijzer of metaal. Dat maakt het spoor wat ruwer. De gel wordt aangebracht vanuit acht passagierstreinen door het hele land.
  3. Innoveren - het spoor schoon borstelen door middel van een blokborstel.
  4. Machinisten melden gladheid aan elkaar.
  5. Bomen en planten kappen en snoeien rondom spoor.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore