Leeftijdsgrens

Vanaf nu geen energiedrankjes bij Aldi en Lidl voor kinderen onder de veertien

01 oktober 2018 18:40 Aangepast: 01 oktober 2018 18:41
Jeylina (13) en haar vriendin kregen geen energiedrankjes mee

Vanaf vandaag stopt Aldi met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 14 jaar. De Lidl deed dit een maand geleden ook al. Om te kijken hoe goed hier op gecontroleerd wordt, stuurde EditieNL de 13-jarige Jeylina en haar vriendinnen op pad.

De twee supermarktketens hebben de leeftijdsgrens op eigen initiatief ingevoerd. Bij het schap in de winkel hangt vanaf vandaag informatie over de identificatieplicht. Daarnaast krijgen kassamedewerkers een waarschuwingsgeluidje te horen wanneer ze de blikjes scannen.

De pogingen van de 13-jarige meiden mislukten, zowel bij Lidl als bij Aldi. Dankzij de voorzorgsmaatregelen is het hen niet gelukt om de blikjes energiedrank mee te krijgen.

'Andere supermarkten moeten volgen'

JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) is blij met deze controle bij de Lidl en Aldi. De organisatie zet zich in om de leefomgeving van jongeren gezonder te maken. Ze vinden het initiatief van deze supermarkten geweldig.

"Eergiedrankjes hebben een hele grote aantrekkingskracht op jongeren," zegt Marjon Bachra van JOGG. We weten dat deze paar winkels nog niet veel gaan uithalen, maar als er meer volgen kan het écht effect hebben."  Ze hopen dan ook dat andere supermarkten zullen volgen. "Dit is een eerste goede stap, de rest moet nog over de brug komen."

'Effect op lange termijn'

Gedragspsycholoog Gijs van Amerongen blijft kritisch. Hij denkt dat het instellen van een leeftijdsgrens op korte termijn niet meteen effect zal hebben op het gedrag van de jongeren. "Ze kunnen het gewoon in andere winkels halen." Het is volgens hem vooralsnog vooral iets voor de uitstraling van de winkels.

Hij denkt dat het pas echt minder gedronken gaat worden als het maar in een beperkt aantal winkels te krijgen is. Vergelijkbaar met sigaretten en drank. "Dat niemand het meer voor je wil halen."

Dagelijkse consumptie

  • Van de middelbare scholieren die energiedrankjes drinken, drinkt 79 procent 1 blikje per dag.
  • 18 procent drinkt twee blikjes per dag.
  • Slechts 3 procent drinkt 3 of meer blikjes per dag en loopt daardoor gezondheidsrisico's.
  • Het gaat hierbij om 35.000 jongeren in Nederland

Bron: RIVM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore