Ga naar de inhoud
Oogtest

Zijn de vlakken blauw of groen? Nieuwe oogtest brengt je aan het twijfelen

Beeld © Optical Express

Het lijkt misschien een simpele vraag: is de kleur die je voor je ziet groen of blauw? Maar een Engelse oogtest maakt die ogenschijnlijk eenvoudige observatie een stuk lastiger.

Opticiens van het Optical Express hebben een simpel quizje gemaakt, waarbij je de kleur van vijf rechthoeken moet noemen. Waar nummer 1 en 3 voor de meeste mensen duidelijk blauw is, zorgen de andere vlakken voor nogal wat verwarring.

Welke kleuren zie jij?

Tweede en vierde vlak lastig

De opticiens vroegen duizend mensen welke kleur ze zagen. Met name het tweede en het vierde vlak bleken lastig. Twee vijfde van hen gaf aan bij nummer vier een blauwe kleur te zien en een derde wist zeker dat het tweede vlak blauw is.

Toch zijn beide echt groen. Volgens de onderzoekers scheelt het niet veel. In de kleur in het vierde vlak zit bijvoorbeeld een beetje Tiffany Blauw, maar overheerst de kleur groen.

Niet kleurenblind

Had jij het fout? Geen zorgen, je bent niet kleurenblind. Volgens de opticiens interpreteert iedereen kleuren op een andere manier. "Onze hersenen bepalen de kleur aan de hand van de schaduwen, niet aan de hand van de kleur zelf", zegt een van de onderzoekers tegen de Daily Mail.

Zodra we de groene kleur naast een blauwe kleur zien, zijn onze hersens sneller geneigd om te denken dat het inderdaad groen is.