Ga naar de inhoud
Onderzoek

Speeksel moet brandwond sneller genezen: 'Het is goedkoop en altijd voorhanden'

Brandwonden moeten met de nieuwe therapie sneller en beter genezen Beeld © ANP

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken of speeksel uit je eigen mond een brandwond sneller en beter kan laten genezen. "Speeksel is goedkoop en altijd voorhanden."

Sue Gibbs is een van de onderzoekers die uitzoekt of ernstige brandwonden met een beetje spuug te genezen zijn. "Speeksel heeft veel eiwitten en enzymen. Dat stimuleert celdeling en migratie en dat is de eerste fase van wondgenezing", legt ze uit. "Je zou dus minder littekens krijgen door speeksel in een brandwond te spuiten."

Het idee voor het onderzoek is simpel, volgens Gibbs: "Bij een verwonding aan de vinger steek je die vinger automatisch in je mond om het bloeden te stoppen en de pijn te verzachten. Het kan niet anders dat speeksel unieke eigenschappen heeft die kunnen helpen bij de genezing van brandwonden."

Likken, bijten en aftasten

Die automatische reflex bij pijn hebben niet alleen mensen, weet bioloog Patrick van Veen. "Als dieren pijn en jeuk hebben, gaan ze likken", legt hij uit aan de hand van apen. "Het is instinctmatig gedrag. Apen proberen wondjes altijd open te houden om ze niet te laten ontsteken. Daarnaast is de mond een praktisch orgaan. Je kan ermee likken, bijten en aftasten. Het kalmeert."

De onderzoekers denken niet dat zelf op je huid spugen nadat je je brand effect heeft. Gibbs: "Dat is niet gecontroleerd. Het gaat om wonden waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Een diepe brandwond", legt Gibbs uit. "Het idee is dat bij een brandwondenpatiënt speeksel kan worden ingebracht." 

Twee jaar

Op dit moment worden alle eigenschappen van speeksel onderzocht in een laboratorium. Binnen twee jaar zal de behandeling op mensen worden getest. Gibbs: "Als de therapie echt op patiënten kan worden ingezet is dat veel minder belastend dan de operaties die nu nodig zijn om een brandwond te genezen."

Kijk video hier

02:17