Videoles

Digidocent moet lerarentekort op basisschool oplossen

27 september 2018 14:15 Aangepast: 27 september 2018 18:36
Een docent in de klas via een videoverbinding zou het lerarentekort op moeten lossen Beeld © Editie NL

Het lerarentekort in het basisonderwijs is op te lossen met digidocenten. Dat denkt het bedrijf Interteach. Het wil invaldocenten via een videoverbinding op afstand les laten geven, maar basisscholen en de Algemene Onderwijsbond twijfelen of dit werkt.

De bedenker, Eric Bastiaansen van Interteach, weet zeker dat de videodocenten een oplossing zijn. "Als een directeur om kwart over acht belt dat er een invaller nodig is, zit die om iets voor half negen klaar", legt hij uit. Een juf of meester zit dan thuis achter een webcam en kan de klas zien en horen. De leerlingen zien hem of haar op hun tablet of laptop.

Docenten kunnen zo in het hele land invallen. "De leraar ziet ook elke leerling zitten en kan ingrijpen als het moet", zegt Bastiaansen.  De Algemene Onderwijsbond is kritisch op het idee, omdat "menselijk contact ontbreekt."

Persoonlijke aandacht

Ook de directeur van Basisschool Noorderlicht in Den Bosch, waar Editie NL de digidocent in actie zag, is nog niet overtuigd. "Kinderen hebben persoonlijke aandacht nodig," zegt Frauke Donners op het plan. Docent moet in de nabijheid zijn. Een hand op de schouder van een leerling die niet zit op te letten is hartstikke belangrijk."

 

Daarnaast is Donners bezorgd over rumoer in de klas en de kans dat er ongelukken gebeuren zonder docent in het lokaal. "Onze leerkracht heeft een nummer van de directeur en het is belangrijk dat een andere docent of conciërge af en toe een oogje in het zeil houdt", reageert bedenker Bastiaansen. "Onze docenten zijn geen vervanging, maar meer een aanvulling op."

Allerlaatste oplossing

Toch hoopt basisschool Noorderlicht dat er nog iets anders verzonnen kan worden om het tekort aan leraren op te lossen. Donners: "Dit is misschien een allerlaatste oplossing, maar wij zouden liever voor een persoon kiezen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore