Ga naar de inhoud
Nieuwe app

Dagje uit te duur? Pretpark betalen per minuut met nieuwe app

Beeld © Getty images

Hoe vaak is een 'dagje weg' ook echt een héle dag weg? Soms ben je maar een paar uur in dat pretpark of in die sauna en betaal je wel voor de hele dag. Met de nieuwe app Tapperuse betaal je alleen voor het aantal minuten dat je bezoekje heeft geduurd. Het is alleen de vraag of deze app je uitje 'leuker, gemakkelijker en goedkoper' maakt, zoals de bedenkers beloven.

'Tap in, tap uit, tik af!' Volgens de website van Tapperuse is het doodeenvoudig: met je app 'tap je in' bij de kassa, heb je het na een paar uur weer gezien dan 'tap je uit' en een dag later krijg je de rekening via AfterPay. "Onze app moet een gemakkelijke tool zijn waarop je veel locaties en vrije tijdsbestedingen vindt waar je per minuut kan betalen. Pay per use dus", zegt Wilbert Witkamp, bedenker van Tapperuse en voormalig directeur van parkeer-app Yellowbrick.

Drie kwartier in de speeltuin

Volgens Witkamp is de app, die nu al te gebruiken is in onder meer Avifauna en Bobbejaanland, vooral geschikt voor gezinnen die maar moeilijk een hele dag vrij kunnen maken. "Het idee is dat een gezin op zondag denkt: er moet nog één in bad, de ander moet nog huiswerk maken én we moeten nog naar oma. Wat doen we in de tijd daartussen? Met deze app ga je gewoon drie kwartier naar de speeltuin en betaal je niet de volle prijs."

Bovendien zou je volgens Witkamp wachtrijen kunnen ontlopen door alleen in de daluren naar een park of de sauna te gaan. "Je gast is spontaner, komt vaker en is blijer. En gaan meer naar de horeca, want ze hebben daar ineens geld voor. Je hoeft niet meer je eigen broodjes mee te nemen", zegt Witkamp tegen Editie NL.

Klok kijken

Bart Stadhouders, docent attractieparken van de Breda University of Applied Sciences, ziet de app wél zitten voor kleinere parken en attracties, maar veel minder voor grote parken als de Efteling. "In Nederland ga je met het hele gezin op de achterbank naar een pretpark om daar de hele dag verblijven. Die uitjes ga je niet in een kortere tijd doen. Bovendien wil niet je op de klok kijken."

Stadhouders vraagt zich daarbij hardop af of het met de app goedkoper uitpakt. "Het zal niet veel schelen. Kortingsacties zullen meestal meer opleveren." Stadhouders denkt bovendien dat attractieparken je niet snel zullen laten gaan en er alles aan zullen doen om bezoekers binnen te houden.

Piekmomenten

Vanaf volgend jaar sluiten de grote pretparken zich ook aan bij de app, belooft Witkamp. Zij kunnen de drukte spreiden door de daluren goedkoper te maken. Maar ook hier heeft Stadhouders een hard hoofd in: "Dit gaat ten koste van abonnementhouders. Bovendien heeft een park dan geen zicht meer op de piekmomenten, dus wanneer moet je je personeel inzetten?"

Tapperuse vraagt 75 cent transactiekosten per bezoek. Per bezoekje mogen maximaal zes mensen mee. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Goedkoper uit?

Voor een dagje Avifauna betaal je als volwassene normaal gesproken 17 euro. Met de app Tapperuse betaal je per minuut die je rondloopt in Avifauna 9 eurocent. Dat betekent dat je voor dezelfde prijs als een dagticket 189 minuten (oftewel ruim drie uur) in het dierenpark kunt rondlopen.

Bekijk hier de video:

02:35