Ga naar de inhoud
Bingen

Bio-ethicus: 'Van series kijken word je slimmer'

Beeld © iStock

Wil je je morele wijsheid opkrikken? Dan kun je beter Netflix of Videoland kijken dan essays lezen van dode filosofen, dat vindt bio-ethicus Ellen ter Gast. Series kijken met je kinderen zou ze veel sociale wijsheid kunnen bijbrengen. 'En je leert er zelf ook nog eens van!'

In haar boek 'de dappere kijker' legt Ter Gast het nut van series uit. "Je kunt er erg veel van leren, bijvoorbeeld over het gedrag van mensen. Waarom doen ze iets wel of juist niet? Hoe moeilijk is het om een juiste beslissing te maken? Hoe gaan verschillende mensen met verschillende situaties om?"

Meenemen in het echte leven 

"In series heb je natuurlijk allerlei verschillende karakters die allemaal hun imperfecties hebben, net zoals in het echt", legt de bio-ethicus uit aan Editie NL. "Door die karaktereigenschappen, imperfecties en situaties te bespreken met je kinderen, kunnen ze er wat mee doen in het 'echte' leven. De persoon in de serie handelt zo, je kinderen kunnen zich dan afvragen: 'hoe zou ik in deze situatie handelen en waarom?'" Dit versterkt volgens Ter Gast het voorspellend vermogen en je morele wijsheid enorm. 

En niet alleen kinderen, maar ook volwassenen hebben er wat aan volgens de bio-ethicus. "Je leert je kinderen er beter door kennen, zo kom je erachter hoe ze over bepaalde situaties denken. Maar ook is het handig om een beeld te krijgen van wat er zich afspeelt in de omgeving van je kind. In jeugdseries worden namelijk dingen behandeld die actueel zijn onder die doelgroep. Zo kun je daar als ouder op inspelen."

Ook in de filosofie-lessen

Jan Verweij, docent filosofie aan het Odulphus Lyceum, herkent dit en is het eigenlijk wel eens met Ter Gast. "Ik merk absoluut dat leerlingen elementen uit series gebruiken om de lesstof beter te begrijpen. Als ik bijvoorbeeld vraag om een voorbeeld van het begrip 'trouw' of 'tolerantie', dan hoop ik natuurlijk dat ze komen met een voorbeeld uit eigen ervaring, maar vaak verwijzen ze naar series", zegt Verweij. 

"Dat is helemaal niet erg, want de rest begrijpt het dan ook allemaal. Ze kijken namelijk allemaal die serie. Dus die series hebben inderdaad best een goede bijdrage", concludeert Verweij. "Je kunt het zien als een moreel kompas; je ziet wat goed is, je ziet wat slecht is. Leren is nou eenmaal ook afkijken."

Bekijk hier de video:

02:35