In de rouw

Achterlaten bij de dierenarts of een uitvaart voor je huisdier?

24 september 2018 15:23 Aangepast: 24 september 2018 15:23
Beeld © Xuux

Afscheid nemen van een huisdier doet iedereen op zijn eigen manier. De een laat het dier achter bij de dierenarts terwijl de ander er een volledige uitvaart aan wijdt. Dit laatste gebeurt steeds vaker. "We beschouwen onze huisdieren meer als gezinsleden."

Kaarsjes, bloemen, muziek, een kopje koffie of thee en vooral de tijd: dat krijg je bij het afscheid van je huisdier bij dierenuitvaartcentrum Xuux. "Als je zo ontzettend veel van een huisdier houdt, dan wil je er ook rustig afscheid van kunnen nemen", zegt Suus, de eigenaresse van Xuux. "Ik merkte dat ik die mogelijkheden miste toen mijn diertje overleed. Ze overleed, werd opgehaald, gecremeerd en dat was het."

Opbaren voor de crematie 

Daarom besloot Suus zes jaar geleden om dierenuitvaartcentrum Xuux op te starten, zodat ze andere baasjes wél deze mogelijkheden kan bieden. "Naast het cremeren van je huisdier kun je hem of haar hier van tevoren ook mooi op laten baren, en rustig afscheid nemen op je eigen manier."

Suus biedt dit haar 'klanten' gratis aan bij een crematie. "Ik vind dat afscheid er gewoon bij hoort. Het is een extra service die wij onze klanten bieden als ze hier behoefte aan hebben. Natuurlijk heeft niet iedereen hier behoefte aan, maar ik wil er zijn voor de mensen die dit wel fijn vinden", zegt Suus. 

Dieren worden gezinsleden 

Hoe het komt dat we meer aandacht willen schenken aan het afscheid van een huisdier is volgens Diederik Visser van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde simpel te verklaren. "De eerste oorzaak hiervan is dat er simpelweg meer huisdieren zijn. De tweede reden heeft te maken met de manier waarop we met onze huisdieren omgaan. Vroeger hadden we bijvoorbeeld kippen voor de eieren en honden om het erf te bewaken, nu beschouwen we onze huisdieren veel meer als gezinslid", zegt Visser. 

"Omdat het beestje een deel van het gezin wordt, zie je ook meer verschijnselen van aandacht, zorg en rouw. Zo voeden we ons huisdier op, zorgen we ervoor als ze ziek worden en willen we ook op een nette en warme manier afscheid nemen, voor zowel het dier als voor onszelf", aldus Visser. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore