Doe-het-zelf

Klusjes gemiddeld twee jaar op de to-do-lijst

24 september 2018 11:45 Aangepast: 24 september 2018 15:34
Bij 19 procent blijven klusjes zelfs vier jaar liggen Beeld © iStock

Dat ene muurtje dat nog altijd een likje verf moet krijgen. Of dat plafond waaraan al een paar jaar alleen een peertje bungelt. Herkenbaar? In een gemiddeld huishouden blijven klusjes vaak zo’n twee jaar liggen.

Klussen als het verven van muren, het leggen van plinten en het netjes wegwerken van elektriciteitskabels worden vaak zo’n twee jaar vooruit geschoven. Uit een onderzoek van DirectResearch in opdracht van verzekeraar Centraal Beheer blijkt dat 8 op de 10 'klussers' dit soort klusjes laten liggen. Bij 19 procent van de klussers zijn deze klusjes zelfs na vier jaar nog niet geklaard.

Liggenblijvers

Hoewel bij de helft van de ondervraagden deze 'liggenblijvers' een bron van ergernis én ruzie zijn onder partners, wordt er geen tijd voor gemaakt of ergeren mensen zich er nét niet genoeg aan om ze op te pakken. Een professionele hulp wordt niet gebeld voor dit soort klusjes en vrienden, familie en collega’s – die wel hebben aangegeven te kunnen helpen met klussen – worden ook niet opgeroepen.

Ruim 60 procent van de Nederlanders schakelt wel eens een klushulp in omdat zij zelf niet kunnen klussen. Net geen kwart zegt wél te kunnen klussen maar niet zo goed als een professional dus daarom hulp in te roepen. En elf procent zegt prima dat muurtje te kunnen witten, maar er gewoon geen tijd voor te hebben.

Klushulp

Centraal Beheer deed dit onderzoek niet voor niets: vandaag lanceert de verzekeraar de zogenoemde Klushulp, een online zoekmachine om een vakman voor die plint, dat muurtje of die kabels te vinden.

Welke klussen blijven het vaakst liggen?

  1. Verven van muren en het witten van plafonds
  2. Plinten (vast)leggen
  3. Elektriciteitskabels netjes wegwerken
  4. Ophangen van spullen als lampen en schappen
  5. Kitten van de badkamer

Bron: Centraal Beheer

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore