Oostvaardersplassen

Afgeschoten herten mogelijk als hertenvlees over de toonbank

20 september 2018 11:33 Aangepast: 20 september 2018 14:19
Beeld © ANP

De bijna duizend edelherten uit de Oostvaardersplassen die binnenkort worden afgeschoten, worden waarschijnlijk opgegeten. Op deze manier wordt voedselverspilling tegengegaan.

Dat schrijft Omroep Flevoland. "Staatsbosbeheer is inmiddels al in gesprek met poeliers uit de regio die het wild willen verkopen", schrijft de regionale zender op de website. Deze week nam Gedeputeerde Staten het besluit dat de herten vanaf eind oktober, na de bronstijd, doodgeschoten mogen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Oostvaardersplassen

Bijna duizend edelherten worden afgeschoten, paarden verhuizen

Gezonde herten

Afgeschoten herten worden meestal niet aangeboden ter consumptie omdat het vaak om zieke of verzwakte dieren gaat, maar in dit geval moeten er ook gezonde herten worden afgemaakt. "Die herten kunnen prima als wild geconsumeerd worden", zegt gedeputeerde Harold Hofstra tegen Omroep Flevoland. Volgens hem is het wel afhankelijk van vraag en aanbod bij de poeliers of het hertenvlees van de Oostvaardersplassen ook daadwerkelijk in de schappen komt te liggen.

Ruimte recreatie

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen (waar edelherten ook onder vallen) moet worden teruggebracht naar zo'n 1100. Dat is volgens Staatsbosbeheer nodig omdat er dan meer ruimte is voor vogels en recreatie. In april liepen er nog 1470 edelherten in het gebied. Dat aantal moet worden teruggebracht naar 480. Eind oktober worden de herten opnieuw geteld. 

Een deel van de paarden wordt verplaatst. Een deel van de paarden wordt verplaatst.

Verhuizen kan niet

Volgens de Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) is het verhuizen van de herten geen oplossing. Dat zou te veel stress opleveren voor de dieren en een garantie dat ze in hun nieuwe woongebied niet worden afgeschoten is er niet. Ook anticonceptie zou op de korte termijn geen optie zijn. Tweehonderd konikpaarden die momenteel in het gebied grazen, gaan wel verhuizen. Die worden overgeplaatst naar andere natuurgebieden in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore