Ga naar de inhoud
Voedselverspilling

7000 courgettes op de Dam: dit moet een boer in drie dagen weggooien

Beeld © Twitter Kromkommer

Er liggen 7.000 courgettes op de Dam in Amsterdam. En voor je je afvraagt wat ze daar doen? Ze liggen te protesteren. De courgettes zijn namelijk net niet 'mooi' genoeg waardoor ze eigenlijk weggegooid moeten worden.

En daar is actiegroep Kromkommer het absoluut niet mee eens. 'Gelijke rechten voor al het groente en fruit!', luidt hun actie-slogan. Pruimen die net te klein zijn, geelgekleurde bloemkolen, snoeptomaatjes met deukjes en ondermaatse appels en peren. Het warme weer zorgde ervoor dat veel groente en fruit een net iets ander uiterlijk hadden dan we gewend zijn.

We staan er voor open 

Maar supermarkten moesten natuurlijk wel groente en fruit kunnen aanbieden. "Daarom pasten enkele supermarkten hun inkoopeisen tijdelijk aan en gaven kromme groente en fruit een plaats in het schap", legt Kromkommer uit in hun statement. "Dit heeft laten zien dat zowel supermarkten als consumenten openstaan voor groente en fruit dat er anders uitziet."

Kromkommer stelt daarom voor om een nieuwe definitie van kwaliteit te hanteren. Vergeet de uiterlijke kenmerken maar let er op of ze 'vers, veilig en vooral lekker' zijn.

7000 kilo weggooien 

De courgettes komen van een Limburgse teler die deze courgettes niet kan verkopen omdat ze op basis van hun uiterlijk uit de schappen worden geweerd. "7.000 is de hoeveelheid courgettes die deze teler in drie dagen weg moet gooien", aldus Kromkommer.

De courgettes hebben vandaag plaatsgenomen op de Dam in Amsterdam om een confronterend beeld te schetsen van de verspilling van groente en fruit.