9/11

Daan (17) bouwt World Trade Center na: 'Hopelijk komt het ooit in New York te staan'

18 september 2018 15:45 Aangepast: 18 september 2018 15:52
Daan begon twee jaar geleden te bouwen aan zijn WTC Beeld © Facebook Daan van der Steijn

Daan van der Steijn (17) was nog maar een baby toen de aanslag op de WTC-torens in New York plaatsvond, toch was hij ‘zo onder de indruk’ van 9/11 dat hij het complete World Trade Center heeft nagebouwd in de garage van zijn ouders.

Veertigduizend zelfgemaakte steentjes, 150 kilo gips, 220 ledlampjes én een werkende fontein. Trots somt Daan van der Steijn (17) uit het Brabantse Deurne de onderdelen van zijn zelfgebouwde World Trade Center op. De garage van zijn ouders staat er vol mee. "Er zit nog één millimeter tussen de antenne en het plafond", zegt Daan tegen Editie NL.

Originele tekeningen

Twee jaar geleden begon Daan met bouwen aan zijn WTC-toren, waarvoor hij eerst op internet de originele tekeningen had opgezocht. "Er zit echt heel veel techniek in, dus het was een behoorlijke uitdaging", benadrukt hij. Vorige week op 11 september, precies 17 jaar na de aanslagen, wilde hij klaar zijn met zijn bouwwerk. Dat is net niet gelukt.

Wat wél al lukte is dat Daan de aandacht van de Amerikaanse ambassade wist te krijgen. Zij waren erg onder indruk van het kunstwerk van de jonge Brabander. "Dankje Daan, voor het levend houden van de herinnering aan de slachtoffers", schrijven ze in een Facebook-post aan Daan. 

Nog een baby

Waarom Daan, die op het moment van de ramp nog 'een baby was en de fles kreeg', het WTC besloot na te bouwen, weet hij niet meer precies. "Ik ben me ineens gaan verdiepen in het gebouw. Het precieze moment weet ik niet meer." Wel zegt Daan 'heel erg onder de indruk te zijn van alle 9/11-filmpjes'. "Nu wil ik met mijn WTC zeggen: we mogen nooit meer vergeten wat daar is gebeurd. Dit mag nooit meer gebeuren."

Als zijn WTC eenmaal helemaal af is, hoopt Daan het te kunnen tentoonstellen op een mooie plek. "Het zou helemaal mooi zijn als dat ik Amerika kan, in New York, op de plek van de ramp."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore