Woningnood

Garageboxen als studentenwoningen: mag dit wel?!

17 september 2018 11:24 Aangepast: 17 september 2018 18:46

De woningnood bij studenten ligt hoog dus wordt er gezocht naar alternatieven. In Groningen woont een aantal studenten sinds deze zomer in tentenkampen, in Leiden verblijven studenten op een stadscamping en in Amsterdam heb je containerwoningen. En nu worden zelfs garageboxen aangeboden voor studenten.

Geen ramen, geen toilet, geen badkamer en ook geen keuken. Een garagebox is gemaakt voor opslag en niet als woning, maar tóch wordt er een garagebox als studentenwoning aangeboden op een Facebookpagina voor kamerzoekers in Utrecht.   

Eisen studentenwoning

Erg voordelig natuurlijk, maar mag je wel wonen in een garagebox? En waar moet een 'woning' eigenlijk aan voldoen? Dat vroegen we aan Joost Pothuis, adviseur bouwregelgeving bij Arcadis. "Waar je als eerste naar moet kijken is of het in het bestemmingsplan wordt vernoemd als woonruimte. Als dat niet zo is, dan mag je er niet in wonen", vertelt Pothuis. 

Daarnaast is er nog een aantal eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid waar een (studenten)woning aan moet voldoen, dus ook waar een garagebox aan moet voldoen wil het als studentenwoning doorgaan. "Wat betreft veiligheid betekent het dat er een dichte vloer in de ruimte moet liggen en er moet een fatsoenlijke trap in zitten (als deze nodig is)", legt Pothuis uit. "Dat is meestal wel het geval in een garagebox."  

Gezondheidseisen

"Wat betreft gezondheid moet er genoeg frisse lucht binnen kunnen en moet er ventilatie zijn, ook dat is er meestal wel in een garagebox. Maar een studentenwoning moet ook ramen hebben, díe zitten er niet in. Voor de gezondheidseisen moet de luchtvochtigheid goed zijn, het mag bijvoorbeeld niet lekken. Daarvan kan wel sprake zijn in een garagebox. Bovendien is het voor een studentenwoning ook een eis dat er geen ongedierte in kunnen komen, wat ook lastig is te voorkomen in een garage", volgens de adviseur bouwregelgeving. 

En dan zijn we er nog niet, want volgens Pothuis moet er ook een verwarmingsvoorziening in de ruimte zitten. "In een garagebox zou dit eventueel een elektrische kachel kunnen zijn, maar dan moet je ventilatie/afvoer weer goed op orde zijn en goede elektriciteit hebben."   

Douche is niet verplicht 

Ook al zou je het misschien niet verwachten, aangezien er zo ontzettend veel kleine studentenkamers op de markt zijn, toch zitten er afmetingseisen aan een studentenwoning. "Eén ruimte moet namelijk in ieder geval 2,40 meter breed en minimaal 10 vierkante meter groot zijn, wil het een officiële studentenwoning zijn."

En het belangrijkste: de sanitaire voorzieningen, die zitten er ook niet in. "Er moet stromend water zijn en een toilet, een douche is daarentegen niet verplicht."  

Conclusie? 

De conclusie is dat je niet mag wonen in een garagebox als het niet aan bovenstaande eisen voldoet. "En normaal gesproken voldoet een een garagebox niet aan deze eisen, dus helaas."

Toen we de eigenaar van de garagebox opbelde, bleek het ook een grapje te zijn. De eigenaar is op de hoogte van het feit dat zijn garagebox geen woning is.

Nina gaat het toch doen!

Toch gaat online verslaggever Nina het één nacht proberen in een garagebox in Utrecht. Ze gaat haar garagebox inrichten als een echte studentenkamer en zal er vannacht slapen. Want ook al mag het misschien niet officieel, misschien is het wel dé oplossing voor de woningnood? 

Volg Nina via onze social media-kanalen of kijk vanavond Editie NL! 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore