Wereld Funs Dag

Alle Funsen verzamelen in Venlo: 'Het is een unieke voornaam'

14 september 2018 13:16 Aangepast: 14 september 2018 14:47
Op de vorige Wereld Funs Dag kwamen zo'n vijftig mensen en twee honden met de naam Funs af Beeld © Funs Pollux

Het is geen bekende naam en juist daarom is er een speciale dag voor: Funs. Iedereen die zo heet, is zondag welkom op de Wereld Funs Dag in Venlo. De Limburgse naam moet zo bekend blijven en doorgegeven worden.

Hij moet zich vaak drie keer voorstellen en heeft alle woordspelingen al gehoord. Toch is Funs Pollux heel blij met zijn naam. Om 'Funs' bekender te maken en te zorgen dat de naam niet uitsterft, organiseert hij dit weekend voor de tweede keer de Wereld Funs Dag.

"Het is een unieke naam," vertelt hij aan Editie NL. "Je moet 'm vaak spellen, maar daarna vergeet niemand je meer." De jongste deelnemer die voor de Wereld Funs Dag is aangemeld heeft zijn eerste verjaardag nog niet gevierd, de oudste is 89.

Acht Funsen in telefoon

Zelf heeft Funs acht naamgenoten in zijn telefoon staan. "Ik ken er nog wel meer. Hier in Venlo is het een heel normale naam." Samen met een van die kennissen bedacht hij een Funsborrel. Al gauw werd die dag aangegrepen als promotie-dag voor de naam en streek. Alle naamgenoten die toen kwamen, woonden ooit in Limburg.

Volgens Marc van Oostendorp, onderzoeker van het Meertens Instituut, komt dat door vernoemingen. "Families woonden in bepaalde streken en vernoemden de kinderen naar mensen in hun familie. Dan krijg je dat effect." Een kleine kans dus dat iemand in Friesland ook Funs genoemd wordt, denkt Van Oostendorp. "Ten eerste is die naam daar niet bekend en ten tweede klinkt het gewoon gek."

Sjef, Bouke en Eelco

In het zuiden van het land worden meer namen die verwijzen naar heiligen gegeven, omdat er van oudsher meer katholieken wonen. "Een voorbeeld is Sjef, dat komt van Jozef," legt Van Oostendorp uit. Bouke en Jelle zijn namen die uit de Friese traditie komen. Eelco is een typische naam uit het oosten van het land.

"Het westen is al heel lang de maatstaf voor Nederland. De namen die van oudsher daar vandaan komen,  zijn zo bekend dat je ze overal hoort. Zoals Floris," vertelt Van Oostendorp.

Hondennaam

Of dat met Funs ooit gaat gebeuren, valt te betwijfelen. Maar organisator Funs hoopt dat door de aandacht voor de Wereld Funs Dag de naam toch wat meer verspreid wordt. "Ik vind het heel leuk te horen dat de generatie die nu kinderen krijgt hier in de buurt zijn kind een streeknaam wil geven. Nog beter als dat ook buiten deze regio gebeurt. Het is al leuk als iemand zijn hond naar ons vernoemd."

Waar komt jouw voornaam het meest voor?

  • In Nederland heten 64 mensen Funs

  • 41 daarvan wonen in Venlo

  • Wil je weten waar jouw naam het meest voorkomt? Zoek dan in de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut

Editie NL
`