Ga naar de inhoud
Video

Bekende Brabantse fokker verwaarloost meer dan 100 dieren

Voor dit knaagdier kwam de hulp te laat Beeld © Dierenbescherming

Meer dan 100 knaagdieren en vogels zijn gisteren uit hun ernstig vervuilde hokken bevrijd en in beslag genomen door inspecteurs van de Dierenbescherming (LID). Voor enkele dieren kwam de hulp helaas te laat.

De 46-jarige eigenaar woont in West-Brabant en hield hier de dieren in een gebouwtje in een gewone achtertuin. Hij levert al ruim 30 jaar knaagdieren aan diverse dierenwinkels.

De man was een bekende van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. "Twee jaar geleden hebben we hem al aangesproken op het bedrijfsmatige karakter van zijn houderij", zegt een woordvoerder tegen Editie NL. "De verzorging van de dieren was toen niet in orde."

Schokkende beelden

Toen de inspecteurs van de LID opnieuw een kijkje kwam nemen bij de man, was de situatie er zeker niet beter op geworden. Er werd niet geventileerd en duidelijk ook niet schoongemaakt. "De omstandigheden waren allerbelabberdst", laat de Dierenbescherming weten. "Het stonk er als een bunzing."

De inspecteurs hebben beelden gemaakt van de situatie. Op deze schokkende beelden zie je naast een ontzettend onhygiënische omgeving ook uitermate gestreste dieren. Gelukkig konden vele van hen nog gered worden. Ze zijn inmiddels overgebracht naar speciale opvangadressen. "Daar worden zij nu goed verzorgd en kunnen na herstel worden herplaatst", aldus de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. "Tegen de eigenaar van de verwaarloosde dieren wordt proces-verbaal opgemaakt."