Afvallen

Maar vijf uur per dag eten: 'intermittent fasting' is de nieuwste trend

13 september 2018 12:10 Aangepast: 14 september 2018 16:50
Nicole verloor in 5 maanden ruim 10% vet Beeld © Editie NL

Vasten klinkt als iets ouderwets, maar het is weer helemaal in: steeds meer mensen doen aan intermittent fasting. Het idee? Alles eten wat je wilt, maar alleen tussen bepaalde tijdstippen.

Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen: intermittent fasting. De dieetmethode waarbij vasten centraal staat. Veel mensen die het dieet volgen, eten acht uur per dag en vasten de overige 16 uur. Er bestaan ook strengere varianten waarbij je maar vijf uur per dag mag eten.

Mabel van den Dungen begeleidt mensen met intermittent fasting. "Ik ben hier al drie jaar mee bezig, maar ik merk dat het sinds een paar maanden pas echt populair is geworden", zegt ze tegen Editie NL. "Steeds meer BN'ers doen het en je ziet het overal op Facebook voorbijkomen."

'Je mag in principe alles eten'

Volgens Van den Dungen is intermittent fasting geen dieet, maar een leefwijze. "Je valt er niet alleen door af, je brein knapt er bijvoorbeeld ook van op, je slaapt beter en je libido neemt toe."

Tijdens het vasten heeft je lichaam tijd om vet te verbranden. "Je mag in principe alles eten, maar het is belangrijk dat je gezond eet en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt."

'Ik ga dit echt volhouden'

Nicole Struwer doet aan intermittent fasting en is in vijf maanden twaalf kilo afgevallen. "Ik heb veel meer energie, ben rustiger en slaap beter", zegt ze tegen Editie NL. De vrouw eet tussen twaalf uur 's middags en zeven uur 's avonds.

"Na een week ben je eraan gewend dat je het ontbijt overslaat. Ik denk dat ik dit, in tegenstelling tot andere diëten, echt vol ga houden. Dit is echt een leefwijze en mijn lichaam is eraan gewend."

'Je wordt niet gezonder'

Toch zijn voedingsexperts daar niet van overtuigd. "Ik denk dat het praktisch niet vol te houden is en dat mensen snel weer vervallen in hun oude gewoontes", zegt voedingsexpert Jonathan Klaassen. "Doordat mensen het ontbijt overslaan, zullen ze juist ergere honger krijgen en gaan snaaien."

Volgens de deskundige is het probleem dat de nadruk niet ligt op wat voor soort eten je binnenkrijgt, maar op het tijdsbestek. "Hierdoor val je wel af, maar word je niet gezonder. Ook is er naar mijn weten geen bewijs voor de verdere gezondheidsvoordelen van intermittent fasting."

De juiste voedingsstoffen

Toch zijn velen overtuigd van de succesformule van het dieet. Merijn Schoeber schreef het boek My Shredded Lifestyle en noemt zichzelf expert op dit gebied. Hij weet zeker dat intermittent fasting vol te houden is. "Ik doe dit inmiddels al zeven jaar en duizenden volgers van mij geven aan dat het ze ook al jaren lukt", zegt hij tegen Editie NL. 

Het is volgens hem inderdaad belangrijk dat je niet alleen moet focussen op de tijd, maar ook wat je binnen krijgt. "Je moet echt aandacht besteden aan de dagelijkse voedingsstoffen. Je moet de juiste voedingsstoffen per dag binnenkrijgen om gezond te blijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore