Alcohol

Blaastest tegen dronken leerlingen Brabantse middelbare school

13 september 2018 09:31 Aangepast: 13 september 2018 09:34
Archieffoto Beeld © iStock

Een blaastest wordt ingezet om mensen in het verkeer te controleren, of gasten in de rij bij een popconcert. Maar op een middelbare school in Brabant gebruiken ze hem nu ook om dronken leerlingen uit de klas te zetten.

Het Varendonck College in het Brabantse Asten-Someren is het zat: de afgelopen jaren merken docenten dat leerlingen dronken in de les zitten. Daarom heeft de directie besloten om, wanneer de leraar vermoedt dat een leerling nog alcohol in het bloed heeft, een blaastest af te nemen.

Vooral de dag na bierfeesten of een bezoek aan de kermis, komen leerlingen 's ochtends beschonken aan. "De grens is bereikt. Ik hoop dat er nu een discussie op gang komt, want dit is niet normaal", zegt rector Irma van Nieuwenhuijsen tegen het Eindhovens Dagblad. "Het is geen incident meer."

Opgehaald door de ouders

De regel geldt voor kinderen van de derde tot de zesde klas. Als zij volgens de docent nog dronken zijn, worden de ouders gebeld en gevraagd of zij instemmen met een blaastest. Als uit die test blijkt dat de leerling inderdaad nog dronken is, moet hij of zij worden opgehaald door de ouders. 

"De leerling is zichzelf niet, kan zijn aandacht niet op een goede manier bij de les houden of veroorzaakt een sfeer die ook voor anderen belastend is", zegt de rector tegen het Eindhovens Dagblad. Als er geen alcohol meer in het bloed blijkt te zitten, worden kinderen behandeld als iemand die op een 'normale' manier de les heeft verstoord.

Discussie

De school heeft de blaastest zelf aangeschaft en gebruikt deze ook zelf. Er komt geen politie aan te pas. De rector hoopt dat er door de maatregel een discussie ontstaat: "Alcohol is een onderdeel van de cultuur en daar mag je bijna niets van vinden. Wij vinden dat je het niet onder het tapijt moet vegen. Ik gun iedereen zijn lol, maar de grens is bereikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

's Avonds drinken, 's ochtends rijden? 'Veel mensen hebben restalcohol in bloed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore