Ga naar de inhoud
Stageleed

Veel stagiairs nauwelijks begeleid: 'Zat ik daar alleen tussen de bejaarden'

Mandy werd aan haar lot overgelaten tijdens haar stage Beeld © Facebook Mandy de Vreede

De 19-jarige mbo-student Mandy de Vreede werd op haar stage aan haar lot overgelaten. Volgens stagemakelaar Maarten Brand kampen veel stagiairs met hetzelfde probleem omdat veel werkgevers geen idee hebben hoe ze een stagiair moeten begeleiden. Met 'Het grote stageboek voor werkgevers' probeert Brand werkgevers een handje te helpen.

"Een stage is enorm belangrijk: het is vaak de eerste kennismaking met het werkveld. De invloed hiervan op een student is groot, want het kan een verschrikkelijke of juist geweldige en leerzame ervaring zijn", zegt stagemakelaar Maarten Brand tegen Editie NL.

Omdat stages zo belangrijk zijn heb ik het 'Het grote stageboek voor werkgevers' geschreven, met veel praktische voorbeelden en stageplannen voor werkgevers. "Een boek speciaal voor werkgevers bestond nog niet, terwijl ik juist veel vragen krijg van bedrijven over hoe zij nou op een goede manier een stagiair moeten begeleiden", zegt Brand.

Aan lot overgelaten

Waar gaat het vaak mis? Brand somt op: "Bedrijven die 100% op stagiairs draaien of stagiairs aan hun lot overlaten, omdat de werkgever geen tijd heeft. Of de werkgever laat de stagiair andere taken uitvoeren dan waarvoor hij of zij is aangenomen. Hierdoor halen studenten niet genoeg uit hun stage en leren ze niet genoeg. Zonde."

Mandy de Vreede (19), derdejaarsstudent Sociaal Werken, kan hierover meepraten. Tot en met juni liep ze stage bij een zorginstelling in Breda en werd daar slecht begeleid. "Het duurde weken voordat ik toegang kreeg tot de computer en tot e-mail. Ook had ik tijdens mijn stageperiode vier verschillende begeleiders", zegt Mandy tegen Editie NL.

Alleen met groep bejaarden

Bovendien moest Mandy taken uitvoeren die stagiairs niet mogen doen en kreeg Mandy nauwelijks begeleiding, waardoor ze regelmatig alleen met een groep bejaarden zat. "Daar hadden ze geen tijd voor."

Wat Mandy is overkomen, komt heel vaak voor, weet ook Carline van Breugel van Studentenvakbond LSVb. "We krijgen veel klachten. Die gaan over het algemeen over slechte begeleiding. Bijvoorbeeld studenten die hun stage niet halen omdat de tussentijdse beoordeling niet duidelijk was of ze worden ingezet als medewerkers waardoor er geen ruimte is om te leren en fouten te maken."

Mandy heeft haar stage uiteindelijk toch nog goed kunnen afronden doordat haar mentor het stagebedrijf heeft aangesproken. "Mijn laatste stagebegeleider was wel goed. Zij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik alle opdrachten afkreeg."

Bekijk hier de video:

Bron: EditieNL