Fashion

'Geen jonge modellen meer in Nederlandse modebladen'

07 september 2018 12:13 Aangepast: 07 september 2018 12:25
Beeld © iStock

Een aantal Nederlandse modebladen plaatst geen foto's meer van minderjarige modellen. Dat doen zij naar aanleiding van nieuwe regels die uitgever Condé Nast in Amerika opstelde. Modellenbureaus zien dat de vraag naar volwassen modellen toeneemt, maar nemen nog steeds jonge talenten aan.

Uitgeverij Condé Nast heeft nieuwe regels opgesteld waarin staat dat alle modellen in hun bladen ouder dan 18 jaar moeten zijn. In Nederland geven zij onder andere de Vogue en de Glamour uit. Die moeten zich dus ook aan deze regels houden. Minderjarige sterren mogen nog wel in de bladen verschijnen, maar er komt wel meer controle bij hun fotoshoots.  

'We erkennen de kwetsbaarheid van minderjarigen in een carriere waarin ze weinig controle hebben en waar misbruik te vaak heeft plaatsgevonden', schrijft de uitgeverij in een verklaring. Modellen onder de 18 zijn niet meer in hun bladen te zien, tenzij ze, als zangeres, filmster of it-girl, het onderwerp van een artikel zijn. Dan moet er altijd een begeleider bij de fotoshoot aanwezig zijn 'en wordt het model op een manier gekleed die past bij zijn of haar leeftijd.'

Werken vanaf 13 jaar

Nederlandse modebladen van Condé Nast, zoals de Vogue en Glamour, staan achter de beslissing. Bij veel modellenbureaus in ons land mogen jongeren zich vanaf 14 jaar aanmelden. Volgens de wet mag een kind vanaf 13 jaar onder strenge regels werken. De meeste modellenbureaus geven aan hun talenten pas vanaf 16 jaar regelmatig in te zetten op de catwalk of bij fotoshoots.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore