EditieNL

Podcasts enorm populair: 'Van revoluties, tot pottenbakken. Alles kun je luisteren'

03 september 2018 16:48 Aangepast: 03 september 2018 18:38
Verslaggever Eise Pulles neemt een heuse Editie NL Podcast op Beeld © Editie NL

Grote kans dat ook jij er naar luistert tijdens het stofzuigen, sporten of een treinrit: de podcast. Steeds meer mensen zijn fan de online uitzendingen.

Vanavond worden voor de eerste keer de Dutch Podcast Awards uitgereikt. Dat zijn de prijzen voor de beste podcasts van ons land, waar steeds meer mensen naar luisteren. 

ZIE OOK: Luisteren & luieren: de leukste podcasts

Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de mensen tussen de 18 en de 35 jaar de afgelopen maand een podcast heeft beluisterd. Van alle Nederlanders is dat bijna één op de vijf.

Tijdens het strijken of in de supermarkt

​"De podcast is een fenomeen uit 2004, maar eigenlijk pas een paar jaar populair", zegt media-expert Elger van der Wel tegen Editie NL. "Sinds 2014 heeft bijna iedereen een smartphone met snel internet en is het makkelijk om zo'n podcast te downloaden en overal te beluisteren."

Het succes van de podcast komt volgens Van der Wel door het feit dat je over elk onderwerp een uitzending kunt beluisteren. "En die kun je overal luisteren. Ook als je aan het strijken bent, of in de supermarkt staat."

Luister hier naar de Editie NL Podcast | Tekst gaat verder na video

'Hoe kom je van een irritante vriend af?'

​Eén van de kanshebbers bij de Awards vanavond is 'De Eeuw van de Amateur': een wekelijkse podcast van Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse, waarin uiteenlopende kwesties worden besproken. "In drie jaar tijd zijn we gegroeid tot bijna 40.000 downloads per maand", zegt Botte tegen Editie NL. 

"Mensen vinden het fijn om te luisteren, omdat ze daar niet hun volledige aandacht voor nodig hebben. Je kunt er nog iets naast doen," vertelt Botte In De Eeuw van de Amateur worden vragen beantwoordt, waar je niet dagelijks antwoorden op krijgt: "We vertellen bijvoorbeeld hoe je van een irritantie vriend afkomt."

Editie NL maakt een eigen podcast

Volgens hem is de grote verscheidenheid aan podcasts de reden voor het succes. "Van de Franse Revolutie, tot pottenbakken: alles kun je tegenwoordig luisteren." 

Verslaggever Eise Pulles ging vandaag langs bij De Eeuw van de Amateur om samen met hen een eigen podcast te maken. Benieuwd naar het resultaat? Klik hier voor het fragment.

De populairste podcasts van dit moment

  1. Where Should we Begin?
  2. De Correspondent
  3. Omdenken
  4. SØR
  5. NOS voetbalpodcast

Bron: iTunes | 3 september 2018

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore