Ga naar de inhoud
EditieNL

School-wc te vies om te gebruiken? 'Geef leerlingen plasles'

Beeld © iStock

Wc's op scholen zijn soms zo vies dat leerlingen hun grote en kleine boodschap maar ophouden tot ze thuis zijn. Leerkrachten krijgen hier klachten over van kinderen en hun ouders. Volgens onderzoekers is de oplossing simpel: geef kinderen plasles.

Ongeveer zeven op de tien leraren krijgt wel eens klachten over vieze toiletten, blijkt uit onderzoek in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Daarom gaat 51 procent van de basisschoolleerlingen en 59 procent van de middelbare scholieren liever niet naar de wc op school. Opletten gaat dan een stuk lastiger, laten de leerlingen weten aan de onderzoekers.

ZIE OOK: Veel klachten over smerige schooltoiletten: leerlingen gaan thuis pas naar de wc

De Algemene Vereniging voor Schoolleiders herkent het probleem. "Kinderen plassen regelmatig over de rand en dat komt in de voegen. Die ongelofelijke stank is er gewoon niet uit te krijgen, zeker bij oude schoolgebouwen", zegt voorzitter Petra van Haren tegen Editie NL. Scholen hebben meer geld nodig om de toiletten schoon te houden, vindt de vakbond.

Wc-les op het programma

Volgens Gertie Eikenaar van Essity zou er juist veel meer aandacht moeten zijn voor toilethygiëne in het lesprogramma. Op dit moment wordt op bijna een kwart van de scholen aandacht besteed aan toilethygiëne. "Door kinderen te leren hoe ze het toilet schoon achterlaten kan er al een boel verbeteren", zegt Eikenaar. Kinderen weten nu gewoon niet hoe dat moet."

Op basisschool de Trinoom in Wijchen krijgen alle leerlingen sinds een jaar les in hoe ze zich op de wc moeten gedragen. "We hebben een poster die we bespreken in de klas en bij de wc's hangt. Daarop zien kinderen wat ze bijvoorbeeld met wc-papier moeten doen," legt juf Marieke van groep 5 uit. "En door een wc-eend in de klas weten alle leerlingen wie er voor hen naar de wc ging. Heeft die het dan niet netjes achtergelaten, spreek je hem aan."

Minder onrust en een stuk schoner

Collega juf Wencke ziet dat het helpt. "Voor de lessen was er vaak onrust op de wc en het was viezer. Nu weten alle kinderen: naar de wc ga je alleen en niet samen, als het vies is dan ruim je het even op, als er iemand op de wc zit dan laat je die met rust." In combinatie met twee poetsbeurten per dag zijn de wc's op de Trinoom naar eigen zeggen dan ook "heel schoon".

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: