Ga naar de inhoud
EditieNL

Wet cupping populair: 'Met het bloed zuig je ook afvalstoffen uit het lichaam'

Verslaggever Robert Schouten wordt behandeld Beeld © Editie NL

Vergeet acupunctuur en homeopathie: wet cupping is een nieuwe tak binnen de alternatieve geneeswijze die ontzettend snel groeit. Door sneetjes in de rug te maken en vervolgens bloed uit het lichaam te zuigen, zouden veel lichamelijke klachten verholpen kunnen worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich zorgen om de behandelmethode.

Waarschuwing: onderstaand artikel kan mogelijk als schokkend worden ervaren 

​Wet cupping is een alternatieve geneeswijze die op steeds meer plekken in Nederland wordt aangeboden. Het gaat om een natuurgeneeskundige behandeling, waarbij in de oppervlakte van de huid kleine gaatjes of krasjes worden gemaakt. Vervolgens wordt er met zuignappen bloed uit je lichaam gezogen.

ZIE OOK: 'Cupping' hit onder sporters

Bekijk hier de video:

 

In vijf jaar tijd is het aantal wet cupping-klinieken gestegen van 28 naar 141. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich daar zorgen over, want alleen gediplomeerde zorgverleners mogen in een lichaam snijden. De meeste wet cupping-behandelaars zijn dit niet.

'Mensen voelen zich minder gespannen'

Najat Haddouch behandelt mensen door middel van wet cupping. "Het is een eeuwenoude behandeling. Het is een soort detox waarbij de spieren zich openen en de doorbloeding verbetert", zegt Najat tegen Editie NL. "Mensen geven na afloop vaak aan dat ze zich minder gespannen voelen."

Najat geeft dagelijks behandelingen en ziet de populariteit sterk toenemen. "Veel Nederlanders ontdekken wet cupping, maar vooral onder moslims is het populair."

Verslaggever Robert Schouten wordt onder handen genomen door Najat cupping is een alternatieve geneeswijze die op steeds meer plekken in Nederland wordt aangeboden. Het gaat om een natuurgeneeskundige behandeling, waarbij in de oppervlakte van de huid kleine gaatjes of krasjes worden gemaakt. Vervolgens wordt er met zuignappen bloed uit je lichaam gezogen. Verslaggever Robert Schouten wordt vandaag onder handen genomen! #wetcupping #cupping #blood #bloed #bloedzuigen #rotterdam #geneeswijze

xxx

Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is duidelijk: "Dit is kwakzalverij. Het is een idioot idee, gebaseerd op oude verhalen en religie", zegt hij tegen Editie NL. "Ze denken dat ze gifstoffen uit je lichaam afvoeren en daarmee depressies, migraine en allergieën zouden verhelpen. Dit is totaal niet wetenschappelijk bewezen."

Renckens maakt zich vooral zorgen om behandelaars die, anders dan Najat, geen gediplomeerde zorgverlener zijn. "Ze weten niet hoe je op de juiste manier in iemands lichaam moet snijden. Als ze zich niet aan de hygiënevoorschriften houden kunnen er infecties optreden en kunnen patiënten ziektes oplopen.

'We weten waar we mee bezig zijn'

Klinieken als die van Najat staan in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). "Die mensen zullen wel weten hoe ze met een scalpel sneetjes moeten maken", zegt Renckens. "Dit zijn gediplomeerde zorgverleners die om de vijf jaar opnieuw getoetst worden."

Toch waarschuwt hij over de behandeling: "Het is kwakzalverij en onzin." Najat benadrukt dat ze goed controleren wat mensen doen. "We weten waar we mee bezig zijn en zien altijd toe op een goede hygiëne."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: