EditieNL

Video: ophef over 'racistische' wagen op Brabantsedag

28 augustus 2018 18:17 Aangepast: 29 augustus 2018 08:57
Beeld © Facebook | Sun Shain

Op Facebook is nogal wat ophef ontstaan over een wagen die dit jaar meereed op de Brabantsedag Heeze. De wagen zou een slavenschip voorstellen, met daarop zwart-geschminkte mensen.

Brabantsedag heeft intussen een reactie gegeven: "Wij distantiëren ons altijd van discriminatie en hebben dat zelfs opgenomen in onze statuten." De theaterparade, waar zestien wagenbouwers-groepen aan meedoen, is een belangrijk onderdeel van Brabantsedag Heeze. "Er worden belangrijke personen en gebeurtenissen uit het verleden in het Hertogdom Brabant uitgebeeld."

Deze wagen waar het allemaal om te doen is moet een missiehuis uit Boxtel verbeelden. "Hier studeerden paters om missionaris te worden in Afrika. Ze verspreidden het christelijke geloof in Afrika, maar hielpen het continent en haar inwoners ook. Zo bouwden ze huizen, scholen en ziekenhuizen."

'Dit is onhandig'

De wagen verbeeldt volgens de woordvoerder "de kerk als schip, op een golf van bijbelboeken, onderweg naar andere volken." Het is geen slavenschip." 

Dat de wagen kon worden aangezien als een slavenschip, daar had de organisatie niet overna gedacht. En over het zwart schminken zegt de organisatie: "Dit is onhandig. Een volgende keer zullen we hier anders mee omgaan."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore