Ga naar de inhoud
EditieNL

Het FAST-team: zo gaat het in zijn werk

Daniëlle is teamleider bij FASTNL. Beeld © EditieNL

Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen in 1998, is opgepakt in Spanje. Hij werd gevonden met hulp van speciaal getrainde politiemensen: FASTNL. Hoe werkt zo'n groep mensen samen? Teamleider Daniëlle legt uit.

Een speciaal opsporingsteam van de Nederlandse politie dat ook in Europees verband werkt: dat is in het kort de omschrijving van FASTNL. De afkorting staat voor Fugitive Active Search Teams, teams die actief op zoek zijn naar voortvluchtige mensen.

Hand- en spandiensten

"Enerzijds gaat het om TBS'ers die niet terugkomen van verlof", licht teamleider Daniëlle toe. "Anderzijds spoort FASTNL ontsnapte gedetineerden op of veroordeelden die nog meer dan driehonderd dagen gevangenisstraf uit moeten zitten."

Ook andere 'onvindbare' mensen zoals Jos B. kunnen door FASTNL worden opgespoord, zegt teamleider Daniëlle. "Jos B. is een verdachte, niet een veroordeelde. Maar goed, we blijven natuurlijk politiemensen die ook hand- en spandiensten kunnen verrichten voor collega's."

Eindelijk ingerekend

De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de arrestatie van Jos B.

Groot netwerk, korte lijntjes

Momenteel is Nederland voorzitter van ENFAST, het European Network of Fugitive Active Search Teams. Door deze samenwerking kan kennis van en informatie over voortvluchtigen snel worden gedeeld met collega's in het buitenland.

In de zaak Nicky Verstappen werd de hulp van FAST dan ook ingeroepen omdat ze over een uitgebreid netwerk beschikken. "We hebben een groot netwerk, zowel in Europa als wereldwijd. De lijntjes met onze collega's in andere landen zijn kort."

Dat blijkt wel uit de arrestatie van Jos B. Op zaterdag had het team contact met de Spaanse collega's. Op basis van die contacten is de Spaanse politie gaan zoeken en werd de voortvluchtige Nederlander even boven Barcelona aangetroffen, houthakkend en wel.

Hulp van collega's

"Ons voordeel is dat we een Europees aanhoudingsbevel hebben", zegt Daniëlle. "We hebben dus geen rechtshulpverzoek nodig, dat zaken kan vertragen. Met één belletje naar onze Europese collega's mogen ze in de benen komen." Andersom werkt het ook zo, zegt ze. Als een Italiaanse maffiabaas zich hier schuilhoudt, kan FASTNL naar hem (of haar) op zoek voor de collega's in Italië.

Voor de aanhouding van Jos B. hoefde FASTNL geen recherchewerk te doen: voor Nicky Verstappen was al een rechercheteam samengesteld. "Als het om een eigen zaak gaat doen we zelf het uitzoekwerk. Daar hoort zeker ook bij waar iemand zich schuil kan houden. Dat kan snel gaan, met hulp van collega's uit het buitenland, maar dan moeten zij er natuurlijk wel de noodzaak van inzien."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: