EditieNL

Egelseizoen is begonnen: pas op met harken

24 augustus 2018 16:49 Aangepast: 24 augustus 2018 16:53
Deze baby-egel werd bij De Toevlucht gebracht Beeld © De Toevlucht

Let op egels wanneer je in de tuin werkt. Daarvoor waarschuwen dierenopvangcentra die egels opvangen. Onder bladeren houden moederegels en hun jongen zich namelijk al schuil.

'Het egelbaby-seizoen is begonnen' schrijven medewerkers van Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam op hun Facebook. Dat is dit jaar iets eerder dan gebruikelijk, zegt ook Ferry van Jaarsveld. Bij de beheerder van Egelopvang Papendrecht heeft al 15 babyegels gebracht.

"Door de droogte zijn ze een paar maanden eerder dan normaal," legt Van Jaarsveld uit. "De moeders hebben te weinig wormen en slakken kunnen eten, waardoor ze niet genoeg melk voor de jongen kunnen produceren."

Pas op met harken en snoeien

Ook als een nest verstoord wordt, kan de moeder het jong in de steek laat. Let dus extra goed op als je gaat harken of een stapel bladeren weggooit. "Of als je gaat snoeien. De nesten zitten bij de wortels," zegt Van Jaarsveld. "Als je een struik uit de grond trekt, trek je zo vijf jonkies mee. Dat zou zonde zijn."

Als je toch een egel tegenkomt, bel dan een opvangcentrum in de buurt. "Wij adviseren mensen een uurtje de tuin in de gaten te houden," legt Van Jaarsveld uit. "Als je zeker weet dat er geen ouder in de buurt is, kan je de egel naar ons brengen." In de opvang worden de jongen met de hand gevoerd. Twee maanden later worden ze dan weer vrijgelaten.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`