Ga naar de inhoud
EditieNL

Overleven als bushcrafter in de natuur: 'Je bent afhankelijk van het voedsel dat je vindt'

Beeld © Getty Images

Zit Jos Brech, de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, nog steeds in de Franse Vogezen? Dat is de vraag die heel Nederland bezighoudt. Brech, die aan bushcraften doet, weet als weinig anderen hoe hij zich in de natuur moet redden.

De zoektocht naar Jos Brech is in volle gang in binnen- en buitenland. De politie wees hem vandaag aan als de vermoedelijke moordenaar van Nicky Verstappen, twintig jaar geleden. Wat de zoektocht naar Jos Brech erg lastig maakt, is dat hij een ervaren bushcrafter is.

ZIE OOK: 'Ervaren bushcrafter en zacht van karakter': dit is verdachte Jos Brech

Brech was jarenlang organisator van bushcraftreizen. Hierdoor heeft hij allerlei technieken geleerd waarmee hij kan overleven in de natuur. ​Zo leer je met bushcraften onder meer hoe je water drinkbaar maakt en hoe je voedsel bereidt met houtvuur.

Als bushcrafter overleven in de natuur

​Mark Burg is wildernisgids en survivalexpert bij Wildernisschool Outback en professioneel bushcrafter. "Voordat je de natuur in gaat moet je je erg goed voorbereiden", zegt hij tegen Editie NL. "Je hebt juiste kleding, voldoende en goed voedsel, gereedschap, een tent en een slaapzak nodig. Dat zijn alleen al de benodigdheden voor een paar dagen."

Bushcrafter Mark Burg | Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Je bent afhankelijk van het voedsel'

Burg vindt het lastig om te zeggen of Jos zichzelf zo lang kan redden door te bushcraften: "Ik ken hem persoonlijk niet, dus dat kan ik niet zeker weten. Wat ik wel weet, is dat je afhankelijk bent van het voedsel dat je vindt." 

Theoretisch gezien zou je het volgens de bushcrafter weken uit kunnen houden, maar dat is erg zwaar. "Veel mensen denken dat dat wel lukt, maar je energie daalt snel. Na twee dagen merk je dat je je al behoorlijk zwak voelt."

Elk spoor ontbreekt

Jos werd voor het laatst gezien in de Vogezen, in het oosten van Frankrijk. Daar zou hij leven in een oude blokhut die hij zelf onderhield. In februari zou hij een wandeltocht gaan maken die weken zou duren. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de man. Of hij daar nog zit, is niet duidelijk. 

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: