Ga naar de inhoud
EditieNL

Jonge automobilisten zijn een gevaar op de weg: 'De telefoon is echt de boosdoener'

Archieffoto Beeld © iStock

Automobilisten tussen de 18 en 24 jaar zijn een stuk vaker betrokken bij dodelijke ongevallen dan oudere weggebruikers. Jongeren zitten vaak met weinig ervaring achter het stuur en zijn snel afgeleid. Om ongelukken te voorkomen, organiseert Ford een opfriscursus voor de jonge bestuurder.

Jonge bestuurders zijn onervaren en kunnen minder goed voorspellen wat er gaat gebeuren. "Toch zijn ze tegelijkertijd geneigd om meer risico's te nemen", zegt onderzoeker Willem Vlakveld van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). "Ze worden daarom vaak overvallen door de verkeerssituatie." 

ZIE OOK: Jongeren rijden vaak met drugs op: 'Ze worden toch niet gepakt'

Bij 20 procent van de verkeersdoden na een ongeval met personenauto's was één van de betrokken bestuurders een jonge automobilist. "Jongeren zijn vooral net na het behalen van het rijbewijs vaker betrokken bij enkelvoudige ongevallen. Ook kruispunten zijn voor jongeren extra lastig." 

'Jongeren willen stoer doen voor hun vrienden' 

Ondanks dat de onervaren bestuurder moeite heeft met het inschatten van de verkeerssituatie, neemt hij volgens Vlakveld wel meer risico's. "Jongeren willen bijvoorbeeld stoer doen voor hun vrienden die ook in de auto zitten. Vooral jongens hebben hier last van." 

Speciaal voor deze risicogroep organiseert Ford Nederland een opfriscursus. Daarbij ligt de focus zeker niet alleen op het inschatten van de verkeerssituatie: "De telefoon is echt de boosdoener", zegt Sebastiaan van de Pol van Ford tegen Editie NL. "Tijdens het parcours leiden we de jongeren daarom echt af. We sturen ze constant appjes en bellen ze."

Wesley tijdens de cursus | Tekst gaat verder na foto

 

Miniatuurvoorbeeld

'Ik vergeet vaak te kijken'

Iemand die de spoedcursus volgt, is de 23-jarige Wesley. Hij heeft vijf jaar zijn rijbewijs en rijdt nu in totaal drie jaar. "Ik neem soms onnodige risico's en vergeet vaak te kijken", zegt hij tegen Editie NL. 

De jongen merkt ook dat hij niet goed om kan gaan met afleiding in het verkeer: "Ik verlies meteen de focus en zie dingen veel te laat. Ik vind het stom om te zeggen, maar dat komt heel vaak door mijn mobiel. Ook als er iemand naast me zit, ben ik snel afgeleid."

'Nog niet in een vast patroon'

Wesley hoopt dat hij meer inzicht krijgt en dat hij sneller op een situatie kan reageren. Volgens Van de Pol is een voordeel dat jongeren snel dingen oppikken: "Ze zitten nog niet in een vast patroon. Bij oudere bestuurders is dat wel anders."

Hij ziet dat twee soorten mensen zich opgeven voor de cursus: "De ene groep, die vooral bestaat uit mannen, vindt autorijden heel leuk en wil graag nog beter worden. De andere groep is onzeker en wil met meer zelfvertrouwen de weg opgaan. Dat zijn meestal vrouwen." Voor de cursus in september zijn 600 plaatsen beschikbaar en deelname is gratis. 

Jongeren in het verkeer: de cijfers

  • ​Jaarlijks overlijden 350 mensen in het verkeer door een auto-ongeluk
  • Het risico op een dodelijk ongeval is bij jonge automobilisten vijf keer zo hoog als bij oudere automobilisten
  • Het risico bij jonge mannen is zelfs tien keer zo hoog

Bron: Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: