EditieNL

'Mixdrankje is aanslag op je tanden': tandarts deelt schokkende foto's

16 augustus 2018 13:29 Aangepast: 05 september 2018 23:04
Beeld © iStock

Drink geen alcoholhoudende mixdrankjes als je je tanden gezond wil houden. Daarvoor waarschuwt een Britse tandarts met schokkende foto's op zijn Facebookpagina.

De Britse tandarts Lewis Ehrlich deelt op zijn Facebookpagina ingezoomde foto's van tanden die net een glas water, een Wodka Cruiser en een gin-tonic langs voelden komen. Hij waarschuwt hiermee voor tanderosie. Dat ontstaat wanneer je tandglazuur oplost door zuren in je eten en drinken en laten die nou net veel in die lekkere drankjes zitten.

Ruurd Westra van de Assosciatie Nederlandse Tandartsen legt uit dat die zuren niet in de alcohol zelf zitten, maar wel in de dranken waarmee we dat mixen. "Frisdranken, maar ook eten, kunnen heel zuur zijn. Zelfs als ze juist zoet smaken. De combinatie met suikers maken ze heel erg slecht voor je tanden en daar zijn Nederlanders nog niet genoeg van bewust."

Zure mixdrankjes

Je tanden kunnen prima tegen drankjes met een pH-waarde tot 5,5. Het glazuur van de tanden die aan water met een pH-waarde van 7 zijn blootgesteld, is op zijn gedeelde foto's dan ook helemaal glad.

Een Wodka Cruiser en gin-tonic, mixdrankjes dus, zijn een stuk zuurder. Ze hebben een pH-waarde van 3,2 en zelfs 2,2. In het glazuur van de tanden op de derde en vierde foto zijn veel gaten te zien. "Je hebt maar één set tanden," schrijft Ehrlich. "Als die drankjes dit met dat hardste onderdeel van je lichaam kunnen doen, wat doen ze dan in de rest van je lijf?"

Tekst gaat verder na foto

Tanderosie tegengaan

Volgens tandarts Westra gaan in Nederland dan ook stemmen op om te waarschuwen voor die lage pH-waarde op verpakkingen van drankjes. "Tanderosie is hier een opkomend probleem. Tandartsen weten er wel van, maar de rest van Nederland nog niet." Daarnaast waarschuwt hij nog voor de verhoogde kans op mondkanker bij het regelmatig drinken van sterke dranken.

Aan wie de mixdrankjes of cocktails toch niet wil laten staan, raadt de tandarts aan door een rietje te drinken en de drankjes af te wisselen met water. "Poets je tanden ook pas een uur na het laatste drankje," tipt Westra. "Je glazuur herstelt zich na die tijd zelf een beetje. Poets je eerder, dan poets je het juist kapot." Gezonde snacks naast je drankje zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt dat je tanden ook beschermt.

Zo zuur is je favoriete drankje

De Consumentenbond testte hoe zuur populaire drankjes zijn:

  • Water, melk en chocomel hebben een pH-waarde van 7 en zorgen dus niet voor tanderosie.
  • Bier en karnemelk zitten vaak al onder de 5 en is dus wat slechter voor je tanden.
  • Wijn, bruiswater en vitaminewater zijn met een waarde van rond de 4 wat zuurder en zorgen voor een dus voor tanderosie.
  • Frisdranken, energiedrankjes en sportdrankjes, met een pH-waarde tussen de 2 en 3, zijn een aanslag op je tanden.

Bron: Consumentenbond/Orthobakker.nl

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore