EditieNL

Van de trampoline in het ziekenhuis: 'We zien hier wekelijks botbreuken voorbijkomen'

15 augustus 2018 13:49 Aangepast: 16 augustus 2018 00:27
Kelly's trampoline-avontuur eindigde op de Eerste Hulp Beeld © Editie NL

Het gaat heel vaak mis op de trampoline. Vorig jaar belandden volgens VeiligheidNL 8000 mensen op de Spoedeisende Hulp na een ongeluk op de trampoline. Ook bij Kelly (19) ging het mis: "Dat je ook je enkelbanden kan scheuren met trampolinespringen, dat wist ik niet."

Wat een leuk middagje op de trampoline zou moeten worden, eindigde voor Kelly afgelopen zaterdag op de Spoedeisende Hulp. "Ik was met mijn vriendin aan het springen in Jump XL in Rotterdam en toen is mijn voet dubbelgeklapt", zegt Kelly van As tegen Editie NL.

ZIE OOK: Samen springen op trampoline gevaarlijk, lichtste kind vaak de klos

​Aanvankelijk kreeg Kelly alleen drukverband, maar omdat ze veel pijn bleef hebben moest ze gisteren terug naar Spoedeisende Hulp. "De pijn was niet te harden. Mijn enkelbanden bleken gescheurd, dus moet ik twee weken in het gips. Ik had niet gedacht dat ik hiermee mijn enkelbanden kon scheuren", zegt Kelly.

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat één op de 84 mensen die de Eerste Hulp bezoekt, ongelukkig is terechtgekomen op een trampoline. Het overgrote deel hiervan zijn kinderen tot 14 jaar, maar liefst 88 procent. 

Opvangen met uitgestrekte handen

Traumachirurg Kees Bartlema van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC), ziet wekelijks de gevolgen van trampoline-ongelukken voorbijkomen. "Als traumachirurg behandel ik de botbreuken. Het zijn vaak kinderen met elleboog- en polsfracturen, die hebben geprobeerd om zichzelf op te vangen met uitgestrekte handen. Als een kind van 40 kilo valt, dan is dat door de vaart 100 kilo. Dat houdt dat dunne bot niet", zegt Bartlema tegen Editie NL.

Bij Kelly ging het mis omdat ze met haar vriendin aan het springen was en boven elkaar uit probeerden te komen. Kelly: "Met z'n tweeën is het effect nog harder. Je vliegt dan echt omhoog, maar toen ging het fout." Traumachirurg Bartlema herkent dit scenario. "Vaak belanden de lichtste kinderen op de SEH. Het is gevaarlijk als meerdere kinderen samen springen, dan wordt de lichtste gekatapulteerd."

'De trampoline heb ik weggehaald'

Bartlema heeft zelf twee kinderen maar die moeten het zonder trampoline in de tuin doen. "Die heb ik weggehaald. Het ging achter elkaar door, dus dat zag ik niet zitten." Wel heeft hij een tip voor ouders en kinderen niet écht niet zonder kunnen: "Graaf de trampoline in, dan verminder je de hoogte. En zet netten rondom de trampoline, of een stootkussen. Salto's zijn verboden, laat alleen springen toe."

BEKIJK HIER DE VIDEO:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore