Ga naar de inhoud
Gezondheid

Susan draagt #skinpositivity uit: 'Mijn acne mag je best zien'

Susan wil laten zien dat haar acne heel normaal is Beeld © Susan Dullink

​De tijd dat je met een gezicht vol acne het liefst de hele dag onder je dekbed bleef liggen, is voorbij. Onder de hashtags #skinpositivity en #acne positivity mogen puistjes en zelfs behoorlijk veel acne worden gezien. "Ik was een beetje klaar met al dat perfecte", zegt Susan Dullink die voorop liep in de trend.

Iedereen heeft ze wel eens, e​n niet alleen de gemiddelde puber: puistjes. Zelfs model Kendall Jenner, actrice Cameron Diaz en popicoon Justin Bieber, dus helemaal niets om je voor te schamen. Na de body positivity trend, waarbij we onze niet altijd even perfecte lichamen moesten omarmen én online moesten delen, is er nu #skinpositivity.

ZIE OOK: Huid minder snel oud door acne: 'Behandelen blijft verstandig'

De Amerikaanse fotograaf Peter DeVito, die zelf last had van erge acne, wist allerlei modellen mét acne op hun gezicht voor zijn camera te krijgen. Op de pukkelige huid van de modellen plaatste hij opmerkingen die mensen met Acne naar hun hoofd krijgen als 'was je gezicht' en 'waarom verberg je ze niet?'. Inmiddels heeft DeVito meer dan 100 duizend volgers op Instagram.

Worstelingen met acne

Blogger Susan Dullink (29) liep onbewust voorop in de #skinpositivity-trend in Nederland. Vorig jaar zette ze haar verhaal over de worstelingen met acne online. "Ik was klaar met al dat perfecte en dat gephotoshop. Niemand is perfect en dat mag je best laten zien."

Een aantal jaren geleden had Susan zich dat niet kunnen voorstellen. "Heel lang wilde ik mijn acne juist met heel veel make-up verbergen. Ik werd er onzeker van en de acne deed ook gewoon pijn." Toen het eenmaal wat beter ging met haar huid, durfde ze er mee naar buiten te komen. "Ik wilde laten zien dat dit ook normaal is en anderen inspireren om hun huid te laten zien."

'Laat die onrustige huid maar zien'

Milou Turpijn, hoofdredacteur van Women’s Health, ziet deze 'acne-is-oké-trend' vooral als een reactie op de 'no-make-up-trend' van een tijd geleden. "Velen gingen zogenaamd zonder make-up op de foto maar gebruikten toch een beetje foundation. Dit is écht no make-up. Laat die onrustige huid maar zien."

Susan kreeg op haar eerlijke acne-foto’s vooral positieve reacties. "De meeste mensen vonden het heel herkenbaar en inspirerend." Wel kreeg Susan ook veel 'goedbedoelde' tips als 'je zou dat pilletje kunnen proberen of deze crème kunnen gebruiken'. "Heel aardig, maar daar zat ik niet per se op te wachten. Het helpt vaak niet en ik wil juist laten zien dat je geen perfect huidje hoeft te hebben."

'Je bent walgelijk!'

De reacties op de foto's van de Britse blogger Em Ford zónder make-up maar mét pukkels, waren een stuk heftiger. 'Je bent walgelijk' en 'wat is dit vies!' Inmiddels is haar YouTube-video 'You look disgusting' waarin ze deze reacties verwerkt heeft, miljoenen keren bekeken én zijn de reacties bijna alleen maar positief.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: EditieNL