EditieNL

Samen springen op trampoline gevaarlijk, lichtste kind vaak de klos

14 augustus 2018 10:56 Aangepast: 14 augustus 2018 11:46
Archieffoto Beeld © iStock

Welk kind houdt er niet van: trampoline springen in de tuin. Toch gaat het onschuldige spelen vaak mis: één op de tien kinderen die in België op de Spoedeisende Hulp belandt, is gewond geraakt bij het springen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vooral gevaarlijk is om met meerdere kinderen samen te springen.

Trampolinespringen is een stuk gevaarlijker dan het lijkt. Uit nieuw onderzoek van de KU Leuven blijkt dat zeker één op de 100 mensen die op de Spoedeisende Hulp belandt, een ongeluk heeft gehad op de trampoline. 

ZIE OOK: Botten gebroken door trampoline

Vaak gaat het om breuken aan de onderarm, maar in tien procent van de gevallen zijn er ook verwondingen aan het hoofd, soms met verlamming tot gevolg. 

Lichtste kind het vaakst de dupe

Volgens de onderzoekers ontstaan de meeste ongelukken als er meerdere kinderen tegelijkertijd aan het springen zijn. Het lichtste kind op het springapparaat is dan het vaakst de dupe, omdat hij of zij gemakkelijk gelanceerd kan worden.

Ook bij salto's maken gaat het volgens de onderzoekers vaak mis en kinderen onder de 14 lopen het grootste risico. Bijna alle ongelukken gebeuren in de eerste vijf minuten nadat een kind is begonnen met springen. 

Tips van de onderzoekers 

  • Laat kinderen onder de 6 jaar niet op de trampoline spelen
  • Zorg dat er boven en naast de trampoline 2,5 meter vrije ruimte is
  • Zorg dat er een net rond de trampoline is gespannen
  • Een ingegraven trampoline is het veiligst

Bron: KU Leuven

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore