EditieNL

Eerste lichtshow met drones in Nederland: 'Een kunstwerk in het donker'

10 augustus 2018 11:41 Aangepast: 10 augustus 2018 19:58

Vuurwerkshows en lasershows zijn al lang niet meer bijzonder genoeg: tegenwoordig zet je drones in om het publiek te vermaken. Toch mochten de kleine vliegmachientjes in Nederland de lucht nog niet in. Tot nu: dit weekend worden drie lichtshows met drones gehouden in Amsterdam.

Voor het eerst is er in Nederland een vergunning afgegeven voor een grote lichtshow met drones. De komende drie avonden zullen driehonderd drones tegelijkertijd vliegen boven 't IJ in Amsterdam.

Zie ook: Vorig jaar zes bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones

"We zijn heel blij dat het nu eindelijk kan", zegt Lucas van Oostrom van Drift Robotics tegen Editie NL. "Ik ben al jaren bezig met de regelgeving rondom drones. In de Verenigde Staten is al bewezen dat er veilig met drones kan worden gevlogen. Vandaar dat wij de vergunning nu ook hebben gekregen."

'Normale luchtvaart heeft er geen last van'

Tot nu toe mochten de shows niet worden gehouden, omdat de drones een gevaar zouden vormen voor het grotere vliegverkeer. "Er hebben nog nooit drones kunnen vliegen in de buurt van Schiphol", zegt Lucas.

Toch weet hij zeker dat de lichtshow veilig zal verlopen: "De normale luchtvaart heeft geen last van de drones. Als er een politie- of traumahelikopter lang moet, dan halen we de drones uit de lucht. Hiervoor hebben we contact met de luchtverkeersleiding van Schiphol."

'Een dronekunstwerk in het donker'

Als alles goed gaat kunnen mensen iedere avond genieten van tien minuten lichtspektakel. Een spektakel dat is ontworpen door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. "We noemen dit echt een dronekunstwerk in het donker", zegt Ralph trots.

Een paar jaar geleden droomden hij en Lonneke ervan om lichtbewegingen in de lucht te kunnen projecteren: "We dachten eigenlijk meteen aan drones en het is geweldig dat die droom nu uitkomt. Voor ons is de drone een sculptuur op zich."

Zwermgedrag van mensen

In de show staat de relatie tussen natuur en techniek centraal. "We verbeelden het natuurlijke zwermgedrag van mensen. Als je in de zwerm zit, heb je dat niet door. Maar als je vanaf een afstand kijkt, dan zie je dat wel degelijk."

Hoe laat de drones precies de lucht in gaan hangt af van de luchtdruk en is dus nog onduidelijk. De luchtshow is de komende drie avonden te zien vanaf de NDSM-werf in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

300 drones geven een lichtshow boven het IJ

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van