EditieNL

Eerste vernieuwde Sprinters mét toilet rijden sinds vandaag

09 augustus 2018 14:37 Aangepast: 09 augustus 2018 15:57
Beeld © NS

Heb je nét een grote koffie-to-go op, zit je drie kwartier in een sprinter zonder toilet! Dat laatste is gelukkig verleden tijd voor veel Sprinters: de NS vernieuwt ze en plaatst grote wc's aan boord.

De Nederlandse Spoorwegen zijn begonnen met een grote renovatie van een type Sprinters. Vandaag rijden de eerste twee treinen die onder handen zijn genomen over het spoor. De Sprinter 2.0 is voorzien van een groot rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuiftrede bij de deur.

ZIE OOK: Machinisten over plaszak: 'Dit is een grap'

"Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zeggen we: 'Hadden we niet moeten doen’", zegt een woordvoerder van de NS tegen Editie NL. Daarom heeft het bedrijf besloten om alle 131 treinen van dit type onder handen te nemen.

Miniatuurvoorbeeld

Plaszak verleden tijd

In 2004 bestelde de NS de Sprinters zonder toilet. Dat zorgde tot veel ophef onder reizigers. Daarom werd de plaszak geïntroduceerd, die alleen gebruikt kon worden in geval van uiterste nood. Ook daar waren mensen bepaald niet over te spreken.

Naast de sanitaire voorzieningen zijn de treinen ook beter toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Voor hen is er informatie aangebracht waarmee ze makkelijker de weg naar het toilet kunnen vinden.

Miniatuurvoorbeeld

De verwachting is dat alle treinen in 2021 gaan vernieuwd zijn. De NS schat dat de opknapbeurt, waarbij ook alle 35.000 stoelen worden vervangen, tientallen miljoenen euro's gaan kosten

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore