Ga naar de inhoud
Gezondheid

COPD-patiënt Charles dolblij met nieuwe behandeling: 'Ik kan weer zelf mijn veters strikken'

Charles van Dijk kan met de nieuwe behandeling zijn veters weer strikken

De gezondheid van mensen met ernstige COPD kan flink verbeteren door een eenvoudige nieuwe ingreep. Ademen gaat daarna een stuk makkelijker. COPD-patiënt Charles van Dijk is enorm blij met de nieuwe behandeling.

Iets simpels als je veters strikken of traplopen. Tot voor kort was COPD-patiënt Charles van Dijk hier niet toe in staat. "Ik kreeg geen lucht als ik dat deed, heel eng", vertelt hij aan Editie NL. 

ZIE OOK: COPD-patiënt Joop (65) minder vaak naar het ziekenhuis door nieuwe thuistest

Slechts 5 tot 10 procent komt in aanmerking

Dit veranderde allemaal toen hij de nieuwe behandeling onderging van het Maastricht UMC+. Bij de nieuwe operatiemethode worden ventieltjes geplaatst die ervoor zorgen dat het beschadigde deel van de long wordt afgesloten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de borstkas en kan gezonder longweefsel zich beter ontwikkelen.

Slechts 5 tot 10 procent van de COPD-patiënten komt in aanmerking voor de behandeling, legt longarts Rein Posthuma van het UMC+ uit. "Sinds 2015 zijn er in heel Nederland ruim 400 mensen behandeld en bij ruim de helft is er effect."

Miniatuurvoorbeeld

Charles hoeft minder te plannen

Charles hoort bij de gelukkige groep waarbij de behandeling is aangeslagen. "Ik merk dat ik veel beter herstel na inspanning. Voor de ingreep moest ik ook alles plannen en nu hoeft dat minder."  

Het huis werd zelfs verkocht omdat Charles geen trap kon lopen. "Nu is dat niet meer nodig, want ik kan weer traplopen."

Eindelijk weer op vakantie

Charles' longinhoud is nu 49 procent, terwijl dit voor de operatie maar 29 procent was. "Ik voel mij echt stukken beter. We kunnen eindelijk weer een vakantie boeken!"

Cijfers over COPD

  • COPD staat voor  Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD is een chronische longziekte.
  • In 80 procent van de gevallen is roken de oorzaak van COPD. Maar COPD kun je ook krijgen door andere schadelijke stoffen, een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. 
  • In Nederland hebben op dit moment 600.000 mensen COPD.
  • COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. 
  • De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak zal zijn.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: