Ga naar de inhoud
Gezin

Richard zoekt trouwringen die roofvogel verloor: 'Het is echt een obsessie'

Tot diep in de nacht zocht Richard naar de ringen Beeld © Richard Ober

Mocht je gisteravond iemand in de slotgracht van een kasteel in Wijk bij Duurstede hebben zien liggen, dan was dat hoogstwaarschijnlijk Richard Ober. De man is met veel passie op zoek naar trouwringen die een roofvogel tijdens een vlucht had laten vallen.

Hij is tot na middernacht bezig geweest met zijn zoektocht naar de trouwringen van Tom en Maaike, maar vandaag zet Richard Ober zijn missie weer vrolijk voort: "We gaan nu vooral op het land zoeken. Gisteravond en vannacht hebben we ons gefocust op de slotgracht van het kasteel, maar dat heeft niks opgeleverd."

ZIE OOK: Roofvogel verliest trouwringen Tom en Maaike

Tom en Maaike stapten gistermiddag in het huwelijksbootje zonder hun trouwringen, omdat een roofvogel die de ringen zou brengen, ze ergens boven Wijk bij Duurstede was verloren. De weddingplanner schakelde Richard in. Hij is vrijwilliger bij Gevonden-Verloren en een expert in het opsporen van ringen, horloges en armbanden.

Zoekgebied van anderhalve kilometer

"Eerst dachten we dat de vogel de ringen vlakbij het kasteel had verloren, maar hij bleek 300 meter verder op een schoorsteen te zijn gaan zitten", zegt Richard tegen Editie NL. "Tijdens die hele vlucht kan hij de ringen dus verloren zijn."

En dus moet het zoekgebied behoorlijk uitbreiden. "Het is een vlucht van 300 meter en de roofvogel heeft een spanwijdte van twee meter. Als hij één keer met zijn vleugels klappert, krijgen de ringen een behoorlijke zwiep." Richard schat dat de gouden ringen in een gebied van anderhalve kilometer kunnen liggen.

'Metaaldetectorland is niet zo groot'

Waar de vrijwilligger gisteravond nog in zijn boxershort in de slotgracht stond, zul je hem vandaag vooral in bosjes en struiken vinden. "Je bent snel geneigd om op de grond te zoeken, maar tijdens de val kunnen de ringen overal zijn blijven hangen." 

Richard zoekt vandaag alleen, maar de groep vrijwilligers van Gevonden-Verloren bestaat uit 35 mensen. "Metaaldetectorland is niet zo groot en de meeste vrijwilligers zijn nu op vakantie." Met drie tot vier verzoeken per dag is dat hard doorwerken. 

Metaaldetector, zeefschep en waterpak

De man doet het werk nu twee jaar en speurt niet alleen naar trouwringen, maar ook naar armbanden, oorbellen en telefoons. Als een voorwerp op het land is verloren, vinden ze deze naar schatting in 90 procent van de gevallen weer terug. "Als een ring in het water ligt is het lastiger, want per dag zakt hij zo'n drie tot vijf centimeter in de bodem."

Naast een kleine metaaldetector gebruiken Richard en zijn collega's ook zeefscheppen en waterpakken. Zoekacties kunnen soms wel dagen duren en vaak wordt het verloren voorwerp pas na drie dagen gevonden. "

'We geven niet op'

En dus blijft de vrijwilligger speuren: "Ik merk dat het zoeken echt een obsessie is. Je gaat op een gegeven moment tocht weer terug en het is moeilijk om het los te laten." 

Richard hoop dat andere vrijwilligers hem de komende tijd nog kunnen helpen. "Het ligt er vaak aan of mensen bij toeval iets vinden. Ik heb een keer een ring gevonden in een gebied van vijf kilometer. Dat geeft ook nu weer hoop. We geven niet op!"

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: