EditieNL

Koude rode wijn is dé trend deze zomer: 'Hij is dan fijner en lekkerder'

07 augustus 2018 12:20 Aangepast: 07 augustus 2018 12:45
Beeld © iStock

Veel mensen zullen het lekker vinden om met dit warme weer een koud glas wit of rosé te drinken. Toch kiest de moderne wijnliefhebber tegenwoordig ook voor een koude rode wijn. Volgens kenners is gekoelde rode wijn fijner en lekkerder.

Zet je nu net een glas Merlot of Pinot Noir op kamertemperatuur aan je mond? Wacht dan even met drinken: een glas rood drink je tegenwoordig namelijk koud. "Ik zie echt een trend om mij heen. Alle sommeliers hebben tegenwoordig een ijsemmertje klaar staan", zegt Lendl Mijnhijmer, de beste sommelier van Nederland 2018.   

Voor de meeste rode wijnen zou een graad of achttien de perfecte temperatuur zijn, maar kouder mag volgens de sommelier ook: "Door wijn terug te koelen benader je veel meer de elegantie van de wijn. Vooral jonge, fruitige wijnen zijn hiervoor geschikt."

Tekst gaat verder na post

Kamertemperatuur is ouderwets

Toch wordt er nog vaak geadviseerd om rode wijn op kamertemperatuur te brengen. Volgens Ron Pointl, van De Wijnzaak, is het probleem dat daarmee de kamertemperatuur van honderd jaar geleden wordt bedoeld. Tegenwoordig zijn onze kamers veel warmer. 

"Als de wijnmaker de wijn maakt, dan maakt hij hem op zo’n manier dat hij het beste smaakt op achttien graden. Nu is de kamertemperatuur al snel 22 graden. Als een rode wijn op die temperatuur wordt uitgeserveerd, wordt hij alcoholischer en logger", zegt Pointl tegen Editie NL.

'Het is veel fijner en lekkerder'

Pointl adviseert dan ook om een fles rood een half uur voordat je hem drinkt in de koelkast te zetten. "Je zal zien dat de wijn snel terugkoelt naar een graad of veertien. Dat is een prima temperatuur." 

Lendl Mijnhijmer sluit zich daarbij aan: "Een glas op kamertemperatuur kan snel zwaar aanvoelen, maar van een koud glas neem je er sneller nog ééntje. Ik zou altijd voor een gekoelde wijn kiezen. Het is veel fijner en lekkerder.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`