Ga naar de inhoud
EditieNL

HEMA trouwt homo's en lesbiennes die dat in hun eigen land niet mogen

George en George uit Roemenië Beeld © HEMA

Omdat HEMA vindt dat iedereen met elkaar in het huwelijksbootje moet kunnen stappen, werden gisteren drie stellen getrouwd die dat vanwege hun seksuele voorkeur in hun eigen land niet mogen. Champagne, een groot feest en een boottocht; alles werd uit de kast gehaald om het huwelijk te voltrekken.

Drie koppels van hetzelfde geslacht zijn gisteren in Amsterdam in het huwelijksbootje gestapt. De stellen komen uit verschillende Europese landen, waar het homohuwelijk verboden is. De bruiloft is een initiatief van warenhuisketen omdat 'liefde voor iedereen is, ongeacht van wie je houdt'.

ZIE OOK: HEMA organiseert huwelijk tijdens Pride Amsterdam

De Roemeense Maria en Andreea, en George en George gaven elkaar gisteren, net als de uit Bulgarije afkomstige Dimitar en Simeon, het ja-woord. Het huwelijk werd gesloten door Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijkse Stand Ina Poppen. Poppen was ook betrokken bij het allereerste huwelijk tussen mensen van het zelfde geslacht, achttien jaar geleden.

Dimitar en Simeon uit Bulgarije

Miniatuurvoorbeeld

'Niet gedacht dat dit ooit zou gebeuren'

De plechtigheid vond plaats in de Amsterdamse Schellingwouderkerk. Acteur Patrick Martens nam de rol van ceremoniemeester op zich. 

George, de kerseverse man van de andere George, reageert ontroerd na de ceremonie: "We hadden niet gedacht dat dit ooit zou gebeuren. Dat we vandaag zijn getrouwd, is niet alleen een kans om onszelf te laten horen, maar ook alle andere stellen in Roemenië."

Maria en Andrea uit Roemenië   

Miniatuurvoorbeeld

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: